Турската компания не можа да спре поръчката на МЗ за 400 линейки

10835
Турската компания не можа да спре поръчката на МЗ за 400 линейки
Снимка: БГНЕС

Турската компания Ambulans İlkyardım ve Hastane Cihazları ve Tesisleri Sanayi Tic не можа да блокира поръчката на здравното ни министерство за доставка на 400 линейки по европроект.

Това стана ясно от днешното разпореждане на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за отказ да образува производство по жалбата й. Причината – не са били отстранени в посочения срок нередностите в жалбата.

Държавата купува 400 нови линейки

Изготвя се необходимата документация за обявяване на обществената поръчка за доставка на 400 медицински превозни средства с необходимот...

От здравното ведомство след като бе подадена жалбата с искане да се наложи временна мярка „спиране на производството“ са направили интересна констатация, че жалбата на турската компания и предишната – на „Вайнман технолоджи“, удивително много си приличат.

Според здравното министерство буди съмнение доколко жалбата е подадена от съответната турска компания и дали е налице представителна власт на лицето, подало жалбата.

Проверка на Actualno.com установи интересни несъответствия. Две грешки са допуснати при изписване в заглавието на компанията. Предвид естеството им, е трудно да се приеме, че грешките са технически. Имейлът, от който е изпратена жалбата, няма нищо общо с тези на компанията.

Жалбата е подписана от Станислав Лилов, като не са приложени доказателства за представителната му власт пред КЗК. Но пък е платена държавната такса, която според стойността на поръчката (48 671 650 лв. без ДДС) трябва да е на стойност 4500 лв. Явно усърдието да се спре тази поръчка е достатъчно сериозно и добре финансово мотивирано.

Публикуваме текста на съобщението от МЗ без редакторска намеса:

Автомобил блъсна линейка, помагаща в друга катастрофа

Най-малко четирима са ранени след инцидент с два автомобила и линейка на магистрала "Тракия" в близост до Ихтиман, предаде "Нова телеви...

„На 24.07.2018 год. в Комисията за защита на конкуренцията е постъпила жалба от фирма "АМБУЛАНС ИЛК ИАРДИМ ВЕ ХАСТАХАНЕ ЧИХАЗЛАРЪ ВЕ ТИСИСЛЕРЪ САНАЙ ТИК" срещу Решение за одобряване на обявление за изменение или допълнителна информация № РД-11-234/09.07.2018 г. на възложителя по обществена поръчка с предмет „Доставка на 400 броя медицински превозни средства (линейки) с необходимото оборудване.“

Обществената поръчка е във връзка с големия инвестиционен проект за модернизация на спешната медицинска помощ в страната, по приоритетна ос 4 „Регионална здравна инфраструктура“ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

На основание чл. 203, ал. 1 от Закона за обществените поръчки, жалба срещу решение, действие или бездействие на възложителя, с изключение на тази срещу решението за определяне на изпълнител, не спира процедурата за възлагане на обществена поръчка, освен когато е поискана временна мярка „спиране на процедурата“.

С цитираната жалба е поискана именно временна мярка „спиране на процедурата“, като мотивът за обжалване е „Недостатъчен срок за изготвяне на оферти“.

Съгласно новите изменения на ЗОП (изм. - ДВ, бр. 49 от 2018 г.), когато с жалбата е поискана временната мярка, процедурата за възлагане на обществена поръчка спира от уведомяване на възложителя за образуване на производство от КЗК, каквото в момента все още не е образувано. В тази връзка процедурата може да продължи, като същата следва да бъде спряна в случай, че КЗК образува производство по жалбата.

Мъж, паднал от четвърти етаж на скеле, отказа линейка

Мъж падна от четвърти етаж на скеле в строителен обект на улица „Брегова“ в Асенoвград. Съседи, станали очевидци на случи...

Прави впечатление, че текстовете в жалбата на „АМБУЛАНС ИЛК ИАРДИМ ВЕ ХАСТАХАНЕ ЧИХАЗЛАРЪ ВЕ ТИСИСЛЕРЪ САНАЙ ТИК“ са структурирани по идентичен начин с текстовете в жалба № ВХР-1117-28.05.2018 г. от "ВАЙНМАН ТЕХНОЛОДЖИ" ЕООД. Буди съмнение и доколко жалбата е подадена от „АМБУЛАНС ИЛК ИАРДИМ ВЕ ХАСТАХАНЕ ЧИХАЗЛАРЪ ВЕ ТИСИСЛЕРЪ САНАЙ ТИК“ и действително налице ли е представителна власт на лицето, подписало жалбата.

Към настоящия момент процедурата по подаване на оферти за „Доставка на 400 броя медицински превозни средства (линейки) с необходимото оборудване“ продължава, като крайният срок за представяне на офертите е 10 август 2018 г.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com