Търговска лига: Противниците на детска болница "Мама и Аз" търсят подкрепа за тяхната двулична кауза

4398
Търговска лига: Противниците на детска болница "Мама и Аз" търсят подкрепа за тяхната двулична кауза
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Гневен коментар публикуваха от „Търговска лига“ по повод категорично изразените становища  от Българската педиатрична асоциация, Фондация „За доброто“, Национална гражданска инициатива „За истинска детска болница“ и Национална мрежа за децата срещу инициативата да се построи частна национална детска болница. Според "Търговска лига" противниците на софийска детска болница "Мама и Аз" търсят подкрепа за тяхната двулична кауза.

Какъв абсурд: „Приветстваме построяването на частна детска болница“, но само след неизпълнимото вече 45 години условие „откриването на национална университетска детска болница като начин да се поддържат високи стандарти в условията на честна конкуренция“

По повод организираната днес от четирите граждански организации пресконференция от „Търговска лига“ питат:

„Каква „честна конкуренция“, като всички вие, водени единствено от еснафски интереси да запазите своята трибуна и доходи, търсите спирането на софийската „Мама и Аз“ до второ пришествие?

А търсите ли също безлимитни и безотчетни субсидии в допълнение на установения в страната и добре работещ здравноосигурителен модел, в който цените на педиатричните пътеки се качват и трябва да се качват?

Защо частна детска болница в България, лицензирана, регулирана и контролирана по закона, да не може “да въведе максимално високи стандарти и достъпност до здравеопазване“ и да не може да постигне и поддържа „високи стандарти“ на качество, след като 10-те водещи  в света детски болници са частни?

Защо изработването и приемането от държавата на „пътна карта за създаването на Национална детска болница“ трябва да започне с блокирането на софийската „Мама и Аз“ и така да се отложи въобще детската болница в София за неопределено време?

Защо държавата не може да изпълни своето „неотменимо задължение за „предоставянето на най-високия стандарт на грижа за здравето на всяко дете в България“, като лицензира, регулира и контролира дейността на детска частна болница?

Защо упражнявате натиск върху правителството и парламента за постигане на частни, групови и лични интереси, които очевидно нямат нищо общо с облекчаване и подобряване на състоянието на детското здравеопазване?

Лекари от държавни болници скочиха срещу идеята за частна детска болница

От предстоящите решения на политиците зависи как изобщо детското здравеопазване ще се развива занапред. Това каза директорът на Специал...

Всички вие не виждате ли, че проектът „Мама и Аз“ дава  „ясни срокове и отговорности“ за откриването на софийската детска болница за по-малко от 48 месеца, считано от днес?

Не виждате ли, че чрез частни инвестиции 160 държави реализират държавна политика със стратегически цели и за покоряване на Космоса? Защо се преструвате, че не разбирате конституционната равнопоставеност на частната и държавна собственост и основаните на тях стопански и обществени инициативи и защо държавна политика не може да се реализира чрез частна инвестиционна програма, когато законът ясно е регламентирал тази възможност?

Докога ще се опитвате да говорите от името на „гражданското общество“  и занимавате всички с вашите тиражирани глупости, че лекарите са крепостни и никой не може да ги „дърпа“, да се аргументирате с измишльотината за „национален частен отбор“ или кощунственото, че „децата са собственост на държавата“ и т.н. до безкрай?

Обществото и нацията гледат с възмущение вашата кампания срещу „Мама и Аз“, защото „отлагането и бавенето“ на софийската частна  болница ще е резултат на вашите усилия „или на политическа и професионална негодност, или на интереси, които нямат нищо общо с децата в България“ .

Поддържането на абсурда „частната болница не бива да изпреварва създаването на националната при сегашното състояние на детското здравеопазване, неговото финансиране и кадрово обезпечаване“ води до задълбочаване на кризата в детското здравеопазване в София и нови катастрофални последици. Защото сами казвате „детската смъртност у нас е над два пъти по-голяма от средната в Европа, а България продължава да е единствената в Европейския съюз, която няма национална детска болница” и няма голяма детска болница в столицата.

Здравното министерство прати на прокуратурата проверката за детската болница

Звено „Вътрешен одит“ в Министерството на здравеопазването извърши проверка в „Здравна инвестиционна компания за...

Кой стои зад инициативата да се построи частна детска болница?

„Търговска лига – Глобален аптечен център“ АД е учредено през 1991 г. Негов собственик е Тихомир Каменов - пребиваващ в Швейцария.

(Тихомир Каменов - собственик на "Търговска лига")

Капиталът на дружеството е почти 24,8 млн. лв. Основната му дейност е търговия на едро с фармацевтични стоки и управление на дружествата от портфейла на компанията. Към края на миналата година в него работят 117 души. Приходите през 2021 г. от продажби са 118 669 000 лева. Преди облагане с корпоративни данъци дружеството е на печалба от 20,8 млн. лв. Другите дружества в групата са лидери в областта на високотехнологичните здравни грижи - „Български кардиологичен институт“, производството на генерични и лицензирани лекарства - „Чайкафарма“, застраховането – „ДаллБогг: Живот и Здраве“, и обработката за застрахователни щети – „Диодеа“.

Представиха идеята за нова детска болница в Бургас

Международният екип от консултанти на избрания от Европейската инвестиционна банка испански мултинационален консорциум IDOM /ИДОМ/ пред...

Едноличен собственик е на пет специализирани кардиологични и на две многопрофилни болници "Сърце и Мозък", на 15 медицински центърана, на „Български онкологичен институт“, на „Медикеър – Медицинска техника“, „Клинични проучвания: Оценки и дистрибуция“.

Управител на „Търговска лига“ е Таквор Бохосян.

(Управителят Таквор Бохосян)

В надзорния съвет участват „Архитектурно бюро – Хелвеция“, Елена Каменов и Иван Каменов. Действителен собственик на компанията е Тихомир Каменов – пребиваващ в Швейцария, който притежава 99,65% от акциите.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване