X
 
 

Юрист по здравни въпроси не вижда как реформата на Ананиев ще заработи истински

1778 0
photo of Юрист по здравни въпроси не вижда как реформата на Ананиев ще заработи истински
Снимка: БГНЕС
Силно скептично настроена съм, че моделът може да преработи – и заради това, че е възможно да бъдат променени толкова много нормативна база за кратките срокове, които посочва здравното министерство в стратегията си. Това заяви пред БНТ д-р Мария Петрова, адвокат по здравни въпроси, по темата с поредната реформа в здравеопазването ни.

Петрова е категорична, че обществото трябва да е информирано и да знае какви са последствията от всеки негов избор, включително дали да разчита само на държавата или и на частно дружество за здравно застраховане. Тя добави, че досега няма достатъчно информация, която може да се анализира, за да се определят цени и рискове, ако се обърнем към частно дружество – за основен или допълнителен пакет от здравни услуги.

Петър Москов: Държавата бяга от отговорността си за системата на здравеопазването

Чрез предложението на здравното министерство за създаване на частни фондове, които да се конкурират с НЗОК, държавата бяга от отговорно...

Същевременно д-р Стойчо Кацаров беше категоричен, че при сегашния модел медицинската услуга се доплаща от пациента "изключително несправедливо" – според конкретния случай и какво в него не се покрива от НЗОК. Смятам, че ще доплащаме по-малко, ако се премахне монополът на Здравната каса. Дори да приемем, че ще демонополизираме НЗОК, без да имаме достатъчно данни какво ще предложат другите участници на пазара, ще е твърде смело да кажем, че новият модел ще проработи, коментира Мария Петрова.

Д-р Петрова заяви и, че все още много хора, подписващи договори на тема „здраве”, не ги четат и са на мнение, че държавата им дължи здраве. А д-р Кацаров обяви, че информиран избор може да се направи много лесно – както се прави коя телевизия да гледаш. Щом не си доволен от даден фонд, вземаш си парите и отиваш в друг. Кацаров добави и, че най-вероятно и след реформата мнозинството хора ще си останат в НЗОК, но ще може да замениш НЗОК, ако искаш.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално