В последния момент отказаха лечение на тежко болно дете в чужбина

1598
В последния момент отказаха лечение на тежко болно дете в чужбина

9-годишният Байрям Али се нуждае от бъбречна трансплантация. От две години той е на хемодиализа. Четири пъти в седмицата пътува до Стара Загора за хемодиализа. Детето не отделя урина и всяка течност, която приема, се задържа. На неговите 17 кг задържа по 2 литра течност.

През ноември 2016 г. Али е одобрен за трансплантация в Германия. Донор е трябвало да стане неговата баба. На 20 февруари детето е трябвало да пътува, но ден по-рано по телефона е съобщено, че пътуването се отлага, защото трансплантацията можело да се направи у нас. Официален отказ от Фонда за лечение за деца няма.

Москов се похвали с постигнатото, не бил обаче напълно готов анализът за клиничните пътеки

Тезата, че в здравеопазването има много пари, е погрешна. В здравеопазването ще има повече пари заради демографската ситуация. В здравн...

Бабата и дядото на детето обясниха пред bTV, че в телефонния разговор става ясно, че Министерство на здравеопазването не е одобрило протокол S2, който необходим, за да замине детето. Така МЗ отменя собственото си решение.

Според лекуващия лекар на детето действията на Фонда крият риск за живота на детето, защото състоянието му е усложнено, а то има и съпътстващи заболявания, като високо кръвно.

Според члена на обществения съвет към Фонда Пенка Георгиева детето е извикано в София в Правителствена болница. Проф. Любомир Спасов е заявил, че на детето може да се направи трансплантация у нас.

По думите на Георгиева тенденцията е тревожна. Имало е случаи, в които се преценява, че на 6-месечно бебе може да се направи трансплантация в България. Георгиева заяви, че вече има заведени дела от страна на родители на починали деца.

Родители: Фондът за лечение на деца предизвиква редица неразрешени трагедии

Всяко едно семейство, което пред последните месеци се е сблъсквало с Фонда за лечение на деца към Министерството на здравеопазването, п...

„Има някакъв проблем и този проблем не трябва да бъде за сметка на експерименти. Не може едно бебе да се трансплантира тук при положение, че нямаме такъв опит в България. МЗ трябва да излезе официално и да обяви какъв е общият брой на трансплантациите у нас и колко от тях са успешни. Не може с 1-2 трансплантации годишно да се говори за опит. Фондът може да плаща на чужди професори, които имат опит да идват да лекуват тук. Но това трябва да бъде уредено с медицински стандарт, който в България го няма“, заяви Георгиева.

До момента отговор от представител на ръководството на Фонда за лечение на деца и Министерство на здравеопазването няма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване