Всеки десети преболедувал COVID се оплаква от упорит косопад

3481
Всеки десети преболедувал COVID се оплаква от упорит косопад
Снимка: iStock/Guliver

Над 60 на сто от преболедувалите COVID търсят лекар заради косопад. Оплакването не е в кръга на алергичните прояви, но води най-много пациенти в дерматологичните кабинети, разказаха лекари от най-големите дерматологични клиники в страната, предава 24 часа.

Косопадът продължава поне 3 месеца. Така мислехме в началото. Зачестиха обаче случаите, при които се задържа и над 6 месеца, разказва доц. Жана Казанджиева, дерматолог в Александровска болница. Разреждането на коса се дължи на нарушения в косъма, преди да достигне стабилната си фаза – от етап на развитие той преминава направо към фаза на почивка и пада. Причините са високата температура, стресът, противосъсирващите кръвта лекарства, които често се предписват при коронавирусната инфекция. Всъщност и при други инфекциозни заболявания се наблюдава подобен процес - косата е много чувствителна на промените по време на температурни състояния и психическо напрежение.

Отвара от орехови листа може да е вашето решение при косопад - разберете как!

Отвара от орехови листа отдавна се използва както за подсилване на косата при косопад (алопеция), така и като натурална боя за коса. По...

Разреждането на косата е по-често при жените или най-малкото те по-често го забелязват. Характерно е засягането на зоната в центъра на скалпа и на слепоочията. Малко над 11 процента от пациентите с COVID косопад не могат да се отърват от него и за 6 месеца. Обикновено това са тежко боледували, при които са били увредени зародишните клетки на космите.

Няма един магически метод срещу разреждането на косата след заболяването. Дерматологията подхожда комплексно към лечението, използваме по няколко метода – едновременно за спирането на косопада и поникването на коса. Сред използваните подходи освен класическите средства са терапии, подобни на прилагане на стволови клетки; мезотерапия на растителна или синтетична основа; дори специални лазерни процедури, които насърчават рестартирането на растежа на косата. Първите резултати може да се забележат още на втората седмица, но са нужни поне 3 месеца за осезаемо овладяване на процеса, обясни доц. Казанджиева. Понякога усилията за компенсиране на косопада продължават и над половин година.

Връзката между нервната и кожната система е много по-голяма, отколкото обикновено се мисли, обясни доц. Казанджиева Двете системи се формират едновременно през 3-ия ембрионален месец и остават тясно свързани през целия живот. Затова почти всички дерматологични заболявания и състояния може да се потенцират от стреса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

9 от 10 българи нямат достъп до здравното си досие: Идея как да стане по-лесно

Доктори разкриват: Уникална научна разработка успява да съхрани стабилността на витамините в своята формула

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...