Всеки десети у нас е без здравноосигурителни права

2919
Всеки десети у нас е без здравноосигурителни права
Снимка: iStock/Guliver

700 000 души у нас са без здравни права в пандемията. Това съобщи шефът на най-голямата спешна болница у нас „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Това означава, че всеки десети у нас няма личен лекар и съответно не може да се запише, че желае да се подложи на ваксинация срещу COVID-19, съобщава Монитор.

Според проф. Балтов тези хора обаче няма да изпаднат от масовото имунизиране. За целта в „Пирогов“ и други центрове в страната ще се базират пунктове, където неосигурените ще могат да се подложат на ваксинация, спазвайки реда, определен от националния щаб, обясни още Балтов пред NOVA. Той уточни още, че според предварителните указания бременните, както и децата под 16-годишна възраст няма да подлежат на инжектиране със серума. Все още няма разписан протокол и затова дали на ваксинация ще подлежат и хората, които вече са изкарали вируса. Проф. Балтов уточни, че самият той към момента има висок процент на антитела, но ако бъде разрешено, той би си поставил ваксината.

Турция предоставя безплатно лечение на COVID-19 за неосигурени граждани

Нов регламент, приет днес, 14 април, позволява на турските граждани да получават безплатно лечение за COVID-19, дори ако нямат социална...

„Рискът е много по-голям от ползата, ако не си направим ваксината. Днес имаме методи, които много по-бързо могат да дадат оценка за ефективността, токсичността на дадена ваксина. Науката постоянно напредва. Никоя фирма не би си позволила да пусне рисков продукт, защото е риск и за самата нея... Нека вярваме на науката“. Това заяви пред БНР проф. Красимир Гигов, който оглави Националния ваксинационен щаб. „Изготвят се списъци при общопрактикуващите лекари с имената на пациенти, които искат да бъдат имунизирани срещу COVID-19. Няма първи, втори и трети, има основни групи, които ще се ваксинират. Ваксинирането ще върви паралелно, но с приоритет“, заяви той и поясни, че първите 125 000 дози ще бъдат за хора, които работят в критичните сектори.

„Работата на щаба е да прецизира бройката от съответните групи и да започне ваксинирането. Хладилниците, които имаме, са достатъчни, за да съхраняват дозите. Ваксинирането ще започне още с пристигането на ваксините в края на месеца“, категоричен бе Гигов. По думите му дори преболедувалите е добре да се ваксинират.

„Правилата за ваксиниране ще пристигнат със самата ваксина. Общопрактикуващият лекар ще прецени дали даден пациент е подходящо да се ваксинира... Няма да се изключим от активно наблюдение на ваксините... Нека се ваксинираме, това е единственото специфично средство, иначе ще изгубим човешки животи“. Той е категоричен, че при извънредно положение държавата се натоварва с финансирането на всички спасителни операции, затова ваксините ще бъдат безплатни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com