Всичко, което трябва да знаете, за да се приберете от чужбина за празниците

3057
Всичко, което трябва да знаете, за да се приберете от чужбина за празниците
Снимка: iStock

Във връзка с увеличаващия се брой запитвания на български граждани, на които предстои пътуване до България за коледните и новогодишните празници от Министерството на здравеопазването припомнят правилата за влизане в страната.

Хората, които пристигат от "зелена зона" и "оранжева зона", се допускат на българска територия при представяне на цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест, или аналогичен на цифровия сертификат документ. Аналогичният документ съдържа същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС. 

Хората, които не представят нито един документ, се поставят под карантина за 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава. Поставеното под карантина лице може да направи PCR изследване за COVID-19 или бърз антигенен тест не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната, т.е. след 3 дни. В случай на отрицателен резултат от проведеното изследване, карантината на лицето се счита за преустановена от деня, следващ деня на получаване на резултата.

Хората, които пристигат от "червена зона", се допускат на територията на страната при представяне на цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за направено PCR изследване за COVID-19, проведено до 72 часа преди влизане в страната, или на аналогичен документ.

Нови сертификати за ваксинираните с трета доза

От днес ваксинираните с бустерна доза могат да изтеглят новите си сертификати от сайта his.bg. Документът беше утвърден от министър Асе...

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членове на техните семейства, които не представят нито един документ се допускат на територията на страната и се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава. Не съществува възможност за освобождаване от карантина.

На територията на страната не се допускат лица, пристигащи от следните държави от червената зона: Република Мозамбик, Република Боствана, Република Южна Африка, Лесото, Есватини, Република Намибия и Република Зимбабве. Изключение са лицата, които са български граждани и на лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства. Те задължително се поставят под карантина за срок от 10 дни. Лицата задължително предоставят по електронна поща на регионалната здравна инспекция, която ги е поставила под карантина, документ с резултат от проведено от 10-тия до 12-тия ден от влизането на територията на страната PCR тестване. 

Заповедите на министъра на здравеопазването са публикувани на електронната страница на Министерството на здравеопазването. Можете да ги прочетете тук.

ЕТО ТУК МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ КОЯ ДЪРЖАВА В КОЯ ЗОНА СЕ НАМИРА!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com