Втори смъртен случай след коронавирус в България

13875
Втори смъртен случай след коронавирус в България
Снимка: БГНЕС

След продължителни реанимационни мероприятия днес, 14 март е починал 74-годишният мъж, заразен с коронавирус, хоспитализиран в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

Пациентът беше приет в лечебното заведение в тежко здравословно състояние на 8-ми март. Той е страдал от тежки хронични белодробни проблеми. След провеждане на лабораторни изследвания за новия коронавирус резултатите бяха положителни.

Починалият е съпруг на първата жертва на коронавирус у нас – 66-годишната жена, която беше приета един ден след него в много тежко състояние. Въпреки всички усилия на лекарите, те не успяха да се преборят за нейния живот.

Дариткова: Заразените с коронавирус без симптоми не е нужно да са в болница

"Заразените (бел.ред. с коронавирус), които са без симптоми, не е нужно да бъдат в болница. Важно е да спазват карантина у дома”....

На извънредния брифинг тази сутрин началникът на Националния оперативен щаб и ВМА проф. Венцислав Мутафчийски обяви, че няма нови регистрирани заболели с коронавирус, вчера са установени 8 души нови болни, предаде репортерът на БГНЕС. Те са на възраст от 24 до 80 години. 80-годишният мъж е настанен в Института „Пирогов“ от болница „Свети Наум“ в София.

“Проведени са всички дезинфекциозни мероприятия с карантиране на другите болни и персонал. Разположена е полиция на входа на болницата и продължават уточняванията на контактните лица, защото този пациент е имал признаци на болест различна от тази на диагнозата, с която е приет“, каза още проф. Мутафчийски.

От установените на 13 март болни пациенти 3 са хоспитализирани в болници, останалите са с леки или много леки симптоми и са в домашни условия под карантина.

Премиерът Бойко Борисов призова българите да останат по домовете си, за да спасят своя и на своите близки, приятели и съседи живот. Той направи това със специална снимка и текст под нея в социалната мрежа. Много потребители на българския Фейсбук също са направили подобни публикации, обновявайки своите профилни снимки.

Въпреки призивите на властта, тази сутрин имаше опашки от чакащи пред големите вериги супермаркети в кварталите на столицата, които купуваха стоки от първа необходимост – храна, тоалетни принадлежности и др. Опашки се забелязват и пред аптеките. В центъра към 12.00 часа никъде няма опашки, хората свободно могат да пазаруват каквато пожелаят.

Експерт: Животът след коронавируса ще бъде от по-голямо значение

"Тази зараза (бел. ред. с коронавируса) е непозната за света, но чрез физическа изолация в Китай се е стигнало до намаляване на заразен...

Вицепремиерът Томислав Дончев още веднъж призова гражданите да не се презапасяват, подчертавайки, че българското земеделие е в състояние да изхрани нашия народ и че криза в тази сфера няма и не се очаква. Презапасяването няма да ви имунизира от коранивируса, изрази се образно той пред бТВ.

Купуването на храни и други стоки в по-големи размери не се наблюдава само при българите. Сходно е положението в Сърбия и Гърция.

По заразени с коронавирус България се намира в „златната среда“ на Балканите. От десет държави от региона ние разделяме с Хърватия шестото място с 31 болни. В Сърбия техният брой е 41, а най-много са регистрираните случаи в Гърция – 190. Най-малко болни от коронавирус има в Турция, която беше една от последните страни в Европа, където опасната болест дойде.

В световен мащаб болните са 145 хиляди души, а излекувалите се 72 хиляди. Положителна тенденция е регистрирана в Китай, откъдето тръгна епидемията. За едно денонощие там са регистрирани само 11 случая. Много тежко остава положението в Италия.

ОЩЕ: Възрастта на установените болни от коронавирус в България - от 24 до 89 години

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com