Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За или против ваксинирането срещу грип

03 ноември 2014, 09:30 часа • 37010 прочитания

Заболеваемостта от грип всяка година е голяма, тъй като не се ваксинираме. По този начин ние си оставаме девствени по отношение на всички щамове. Това заяви шефът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. д-р Атанас Мангъров.

По думите - колкото по-дива е една страна, толкова по-малко е ваксиналното покритие. У нас то е под 2%. За сравнение в Холандия показателят е на нива от около 80 на сто.

От своя страна хомеопатът доктор Атанас Михайлов беше категоричен, че благодарение на ваксините печелят само и единствено фармацевтичните комапнии. В ефира на bTV той припомни паниката, породена от Свинския грип преди няколко години. Тя в крайна сметка се оказала "много шум за нищо", след като станало ясно, че възрастните хора, за които се предполага, че са най-застрашени, имат имунитет.

Маските срещу грип трябва да се сменят на половин час. Аерозолите проникват и през нея. Това обясни още шефът на детското отделение в Инфекциозна болница. Той обясни, че става въпрос просто за маска, а не за противогаз.

Двамата влязоха в спор и на за това доколко има мисъл от хомеопатията. Доктор Мангъров беше категоричен, че става дума за шарлатанията и нещо подобно на непорочното зачатие. Същевременно доктор Михайлов увери, че много хора са "отървали кожата" благодарение на чесъна. Същевременно беше обяснено, че той обясни, че райската ябълка помага за възставновяването на чревната флора, морковите са класически източник на бета каротин и тн.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес