Зам.-министър: Как ще има лимит на ражданията, все едно да има лимит на дишането

2579
Зам.-министър: Как ще има лимит на ражданията, все едно да има лимит на дишането

Идва ми да се пошегувам, но малко ме е страх да не бъда разбран грешно. Това не е сериозно – как лимит на ражданията, все едно лимит на дишанията. Изключено е, това е някакво недоразумение, коментира зам.-здравният министър д-р Мирослав Ненков.

Ненков говори и по темата, че може да има сериозни проблеми с линейките в страната. Зам.-здравният министър обясни, че със 160 млн. лева от ЕС ще се инвестира в над 200 точки в цялата страна що се отнася до "Спешна помощ". Вече има анализ и се готви документацията, с която от декември ще стартира официално този финансиран от ЕС проект, заяви Ненков пред Нова телевизия.

Болници предупреждават, че почват да спират работа заради липса на пари

Нови предупреждения, че болници в цяла България могат да спрат да работят заради липса на средства от НЗОК, тръгнаха по медиите. Такъв ...

Припомняме, че по оперативна програма "Региони в растеж" трябва да бъдат купени 400 линейки, да се изградят 76 изцяло нови спешни центъра, както и реконструкция и ремонт на 155 вече съществуващи сгради.

Не виждаме никакво движение по въпроса, опонира д-р Десислава Кателиева, която попита и какво се случва със стандарта за спешна медицина, отменен от съда. Ненков призна, че с купуването на 400 линейки има известно забавяне, но одитната структура на ЕС дава оценка за реализация на проекта с 90%. Зам.-здравният министър каза, че се работи по нов стандарт за спешна медицина и съвсем скоро той ще е готов.

Припомняме, че стандартът за спешна медицина беше разработен по времето на Петър Москов и предвижда спешните приемни отделения да бъдат само 2-ро и 3-то ниво на компетентност, като минималната площ, на която могат да бъдат разкрити е 700 (седемстотин) квадратни метра. Най-малко 30% от леглата за активно лечение трябва да бъдат обособени за прием на спешни пациенти. Отделенията от трето ниво на компетентност трябва да разполагат с минимум 6 лекари специалисти по анестезиология и реанимация или спешна медицина, а общият брой на лекарите трябва да бъде най-малко 12. Отделението трябва да има най-малко 2 реанимационни поста, осем легла и най-малко 12 поста за прегледи на пациенти. Освен това болницата трябва да има разкрити отделения във всички хирургични специалности и повечето терапевтични, като всяко от тях да бъде осигурено с лекар от съответната специалност 24 часа в денонощието. Изисква се да има разкрити и отделения по микробиология, патоанатомия и дори съдебна медицина.

Според жалбата пред съда, внесена от Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници в България и Центърът за защита на правата в здравеопазването, тези изисквания са неизпълними за 99% от болниците. Съдът уважи тази позиция.

Революция в здравеопазването - болници без лимити, но със стандарт "спешен пациент"

Не трябва да си гениален, за да намериш изход в задлъжняването на болниците. От една страна намираш повече приходи, а от друга – ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване