Твърдение: Модернизацията на "Спешна помощ" се отлага за догодина

1693
Твърдение: Модернизацията на "Спешна помощ" се отлага за догодина
Снимка: БГНЕС

Най-рано от декември тази година ще започне модернизацията на "Спешна помощ", за която трябва да бъдат похарчени 160 млн. лева. Това заяви председателят на Националната асоциация на работещите в спешна помощ д-р Десислава Кателиева. По думите ѝ причината е становище на екипа на служебния здравен министър Илко Семерджиев, според което липсва достатъчно подготовка за започване на проекта. Освен това тогавашното ръководство на здравното министерство (МЗ) е обявило и че има нова визия и затова се е наложило отлагане.

По оперативна програма "Региони в растеж" трябва да бъдат купени 400 линейки, да се изградят 76 изцяло нови спешни центъра, както и реконструкция и ремонт на 155 вече съществуващи сгради. Проектът беше одобрен от предишния кабинет "Борисов", припомня в. "Сега".

Спешните медици скочиха срещу изследванията за алкохол и наркотици

Управителният съвет на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ в България (НАРСМП) се обяви против някои от пром...

Кателиева счита, че проблемите в "Спешна помощ" стават все по-сериозни - екипите се придвижват в амортизирани линейки, а филиалите на "Спешна помощ" са в много лошо състояние. Освен това случаите на агресия срещу лекари и сестри се увеличават. За последните 25 дни има 5 официално съобщени случая на нападения над екипи, но реалният им брой може да е много по-голям, казва лекарят. "Ако държавата продължи да отменя проекти и да не се грижи за нас, ние ще напускаме", обяви Кателиева. Тя допълни, че е потърсила становището на настоящето ръководство на МЗ, но до момента реакция не е имало.

Междувременно вече всички ТЕЛК би трябвало да могат да работят на пълен капацитет и да издават решения за инвалидност на всички хора. В "Държавен вестник" беше публикувана и влезе в сила наредбата, по която се смятат процентите на загубена работоспособност на хората с повече от едно заболяване. Преди повече от месец тя беше отменена от съда заради липса на задължителните мотиви към нея и ТЕЛК спря работа по тези казуси поради липса на законово основание.

За времето, докато се подготви и приеме новата методика в наредбата за медицинската експертиза, по която се смята процентът инвалидност, комисиите в страната бяха затрупани с документи, които чакат решение. Смята се, че натрупаните документи за решения са над 20 000.

След като наредбата беше отменена по формални причини, лекари и пациенти настояха в новия нормативен акт да има промени по същество, които да облекчат работата на ТЕЛК. В крайна сметка обаче кабинетът прие отново отменените текстове, но вече със задължителните мотиви.

Липсата на единна комуникационна система пречи на спешната помощ

За слаба координация на спешната медицинска помощ при инцидент с катастрофирал автобус съобщи днес директорът на "Пирогов" проф. Асен Б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com