Засега няма доказан случай на новия вид хепатит у нас

2765
Засега няма доказан случай на новия вид хепатит у нас
Снимка: Actualno.com

Българските здравни власти започват изследване на съмнителни проби в търсене но новия вид хепатит. Последният случай бе съвсем наблизо до страната ни - Румъния. Като основен остава въпросът какво го предизвиква този хепатит.

Съмненията са за аденовирус, учените търсят връзка и в коронавируса. Засега у нас такива случаи няма доказани, но заради увеличаващия се брой на случаите в Европа главният държавен здравен инспектор е разпоредил на РЗИ активно да изследват за такива случаи, като пробите ще пристигнат тук в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести, предава 24 часа.

СЗО: Мистериозно чернодробно заболяване поразява деца в Европа и САЩ

Здравните власти в няколко страни разследват мистериозни случаи на тежко чернодробно заболяване при деца. Смята се, че те може да са св...

Още: Първи случай на остър хепатит с неизвестен произход в Румъния

Броят на случаите на непознатия вид хепатит започват да растат, а това изправи накрак здравните власти. „Регистрирани са вече над 170 случая на хепатит с неизяснена етиология, които засягат основно деца. Деца от едномесечна възраст до 16-годишна възраст”, твърди професор Ива Христова, директор на НЦЗПБ, пред Нова тв. „Характерното е, че не е обикновения нормален познат хепатит и въпреки това е тип хепатит с жълтеница, отпадналост, всички прояви”, посочва доц. Ангел Кунчев, главен здравен инспектор.

Според специалистите е притеснителен броят на тежките случаи. „В част от случаите заболяването е протекло тежко, тоест 17 от 169 деца са стигнали до трансплантация, а едно е загинало. 10 процента е сериозен процент. При хепатит Б процентът на тези, които са тежко протичащи е около 4 процента”, заяви доц. Атанас Мангъров, инфекционист. Затова сега най-важно е откриването на причинителя и има ли връзка между различните случаи.

Още: Загадъчният хепатит при децата - какви са първите предположения

В Световния ден за борба с хепатита в България достъпът до навременна диагностика все още е под въпрос

От 2008 година, всяка година на 28 юли, се отбелязва Световният ден за борба с хепатита. Това е международна инициатива, която адресира...

„Има съмнения за един от многото видове аденовируси. Адено щам е рядко срещан и се предава по въздушнокапков път”, твърди доцент Кунчев. „При около половината от случаите не се касае за неизяснена етиология, тъй като е доказана инфекция с аденовирус, а няколко случая са и със COVID-19”, допълва професор Христова.

Засега у нас няма доказан случай. “Надявам се в близко бъдеще да има повече информация, за да можем и ние родителите да бъдем поспокойни за децата си”,заяви Ивелина, родител. Дотогава Ивелина, която е майка на близнаци в първи клас, може да ги посъветва единствено да спазват по-добра лична хигиена. Това е съветът и на лекарите. А доцент Мангъров е категоричен,че болниците ни са подготвени да поемат подобни случаи. „Специфично лечение няма и се води само диета, рехидратация, режим и чакане”. Очаква се повече информация за новия вид хепатит да излезе до края на седмицата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com