Здравната карта няма да реже легла и няма да финансира болници, увери Пенков

2601
Здравната карта няма да реже легла и няма да финансира болници, увери Пенков
Снимка: БГНЕС

"Здравната карта няма да реже легла и тя няма да финансира болници. Тази карта само показва какви са необходимостите в системата. Има някаква митология сред колегите и никой няма да започне да извлича кревати от здравните заведения". Това заяви Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването, в ефира на БНТ.

Според д-р Хасан Адемов от ДПС има огромно разминаване между предложенията на Регионалните здравни комисии и тези на министерството. Отнемат се огромни привилегии, моделът на картата е сбъркан. Обективният критерии е изборът на пациента, а не на химикала. Предвижда се преструктуриране на легла, каза още той. Според Адемов тази карта е снимка на моментното състояние.

Ще подам оставка, когато си свърша работата, заяви Москов

Ще подам своята оставка, когато си свърша работата – не ми е житейска цел да бъда министър. Това каза здравният министър д-р Петъ...

Например по Черноморието през годината потребностите са едни, но през лятото съвсем други. Пенков заяви, че моделът на картата не е сгрешен, защото тя е някакъв тип мярка. „Следваме нуждите на хората", заяви още зам.-министърът.

Според него сега ще се следват нуждите на хората, а не на нуждите на системата. Задълженията на болниците са 500 млн. лв., заяви Адемов. По думите му голяма част от колегите им се притесняват от т.нар. комплексна грижа. "Само 3 или 4 болници у нас предоставят този вид услуга", заяви още той.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване