Здравната комисия в парламента не прие отчетът на НЗОК за 2011 година

24772
Здравната комисия в парламента не прие отчетът на НЗОК за 2011 година
Снимка: БГНЕС

"Бюджетът за 2011 година задълбочи и продължи някои порочни практики. Тогава 340 млн. лева бяха прехвърлени от НЗОК към Министерството на здравеопазването". Това заяви председателят на Комисията по здравеопазването към НС д-р Нигяр Джафер при разглеждането на отчета на бюджета на НЗОК за 2011 година, предаде БГНЕС.

Парламентарната здравна комисия обсъди на първо четене днес отчета за дейността на Националната здравноосигурителна каса за 2011 година, внесен от Министерски съвет на 29.06.2012 година.

Д-р Джафер подчерта, че от тези пари – 340 млн., се вижда за какво са похарчени 270 млн. лева, но не става ясно за какво да били похарчени останалите 70 млн. лева. "Става ясно и това, че ги няма онези 1,4 млрд. лв. (от здравни вноски през 2010 година - бел. ред.) и с този документ се удостоверява, че тези пари ги няма, а през 2011 година бяха прехвърлени и 456 млн. към Държавния резерв. Този бюджет продължи и практиката с прехвърлянето на дейности от НЗОК към Министерството на здравеопазването (МЗ) като хемодиализата и лечението на онкоболни, а с това прехвърляне цените на някои лекарства са се увеличили неколкократно, а щетите са около 8 млн. лв. Бяха раздадени и големи бонуси на служители на НЗОК на фона на дефицитите", каза още д-р Джафер.

Председателят на Български лекарски съюз д-р Цветан Райчинов уточни, че 270-те млн. лева, прехвърлени към МЗ, не са похарчени за здравеопазване, а МЗ е трябвало да поиска проверка от Сметната палата или да сезира Прокуратурата. Според д-р Райчинов парите не са похарчени по закон и някой трябва да понесе отговорността затова. "По какъв ред 9 млн. лв. в края на годината от бюджета на НЗОК са влезли в държавния бюджет и каква е била тяхната съдба", попита д-р Райчинов.

"Трансферът с бюджета на НЗОК за 2012 година на 100 милиона лева от НЗОК към Министерството на здравеопазването бе очаквано обявен за противоконституционен. Спрягаха се различни суми, които са върнати след това в НЗОК. Независимо, че през 2012 година бяха покрити всички плащания за болнична помощ, не бяха разплатени задълженията за лекарства", заяви д-р Иван Кокалов, представител на синдикатите в Надзорния съвет на НЗОК.

"За всички е известно, че в края на годината имаше преизпълнение и затова бяха платени всички задължения на НЗОК към лечебните заведения", подчерта депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. "По отношение на трансфера 100 милиона лева от НЗОК към МЗ, решението на съда влезе в сила през май, а до този момент всички суми се отчитаха и се трансферираха обратно след представяне и отчитане на определена дейност", коментира Атанасова и бе категорична, че като министър на здравеопазването в кабинета "Борисов" е изпълнявала Закона за държавния бюджет. Самата тя смята, че се е справила с управлението на министерството.

"Периодът беше тежък, справихте се с една част от задачите, но задълбочихте други проблеми", репликира я председателят на здравната комисия и депутат от ДПС д-р Джафер и припомни, че служебният министър на здравеопазването проф. Николай Петров е съобщил, че е наследил дългове към болниците от над 400 млн. лв.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов призова за повече публичност, отговорност и прозрачност при управлението на средствата за здравеопазване.

В крайна сметка отчетът за бюджета и на НЗОК, както и отчетът за дейността на НЗОК за 2011 г. бяха отхвърлени с 9 гласа "против" и 7 гласа "за".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com