Здравният министър набляга на ваксините, а за лекарство срещу коронавируса е предпазлив

10104
Здравният министър набляга на ваксините, а за лекарство срещу коронавируса е предпазлив
Снимка: БГНЕС

Ще искам от фирмите-производители на ваксина срещу коронавирус да отговорят на въпросите на хората. Ще направим информационна кампания, до Нова година ще потърся българските медии да споделят опит как да стигнем най-ефективно до хората. Това обеща здравният министър Костадин Ангелов.

Разработваме уебприложение, с което информацията да стига до лекарите – и тези, които ползват устройства с Android, и с iOS. Приложението е готово, надявам се да го стартираме до края на годината, каза още Ангелов пред БНТ. Според думите му, голямата ваксинационна кампания ще започне не по-рано от средата на януари.

Първо ваксинираха медици от болница "Тракия" срещу COVID-19 в Стара Загора

Първите медици, които работят линия в борбата с коронавирус и бяха ваксинирани в Стара Загора, са медици от Болница „Тракия&ldquo...

1719 души вече са получили първата си доза от ваксината на Pfizer/BioNTech, стана ясно от думите на здравния министър. Той изрази задоволство, че църквата и вярата стоят рамо до рамо с науката – защото заедно със здравния министър се ваксинира и епископ Тихон Тивериополски. Самият Ангелов каза, че единственото неразположение след ваксината, което е изпитал, е чувствителност на мястото на убождане и то вече е изчезнало.

Според Ангелов, желаещите да се ваксинират стават все повече с всеки ден. Лекарят ще съветва коя е най-добрата ваксина за всеки пациент, подчерта здравният министър, който добави: "Не очаквайте министерството и държавата да са дистрибутори". Подобно на проф. Мурджева, Ангелов призна, че още не се знае колко дълго ще действа ваксината, но и че специално ваксината на Pfizer/BioNTech доказано изгражда имунитет. Какво ще се прави като изследвания, за да се види колко дълго трае имунитетът – НАУЧЕТЕ ТУК!

Всеки един лекар може да излезе пред хората и да каже това, което мисли. Тогава, когато имаме категорични данни, ще ги оповестим пред всички български граждани, обясни Ангелов на въпрос за лекарство, което може да помага дори превантивно при COVID-19. Така и не стана ясно за кое лекарство говори здравният министър, защото от водещата на сутрешния блок на БНТ Христина Христова не уточни, но най-вероятно става въпрос за "Ивермектин"! Подробности за всичко известно досега за "Ивермектин", което би трябвало да се проучва клинично от около 9 месеца в България от "Хювефарма” на Кирил Домусчиев – ТУК! Засега Actualno.com не успява да се сдобие с допълнителна информация дали проучването е завършено и какви са резултатите.

Ангелов заяви и, че проблемът с използването на кръвната плазма в България е решен. Припомняме, че от днес, 29 декември, вече може да се дари кръвна плазма и само с положителен антигенен тест. "Надеждата е във ваксините, надеждата не е в плазмата", каза министърът.

Доц. Мангъров: Ако не бях изкарал болестта, щях да се ваксинирам

"Хората, които не са изкарали, особено хората, които са на възраст и имат едно или няколко придружаващи заболявания, бих препоръчал да ...

Още: Кога ще се върнат по-големите ученици в клас - здравният министър говори за нова оценка

Спад при хоспитализираните с коронавирус, но смъртността пак тръгна нагоре

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com