Личните лекари и коронавируса: Въпроси и отговори от НОЩ

2953
Личните лекари и коронавируса: Въпроси и отговори от НОЩ
Снимка: БГНЕС

Днес започва отпускането на лични предпазни средства за личните лекари. Стартираме тази процедура и организация, обяви здравният министър Костадин Ангелов по време на брифинг на НОЩ за разпространението на коронавируса у нас.

Те ще получат костюми за ногократна употреба и други лични предпазни средства, обяви той.

До момента общопрактикуващите лекари сами се снабдяват с предпазни средства и те неведнъж са настоявали това да се промени, заради ежедневната им среща с потенциални носители на коронавирус.

Здравният министър: Не се налага затягане на мерките (НА ЖИВО)

Променя ли се статут на личните лекари - минават ли и те на "първа линия"?

"Всички, онези, които имат експозиция - разписана в критериите в лечебните заведения и Центровете за спешна медицинска помощ с работа с пациенти с коронавирус, са на "първа линия". Така че личните лекари към настоящия момент... Вчера имахме среща с тях, очакваме да дадат критериите, по които ние да определим кои пациенти са доказани за извършване на PCR тестове... така че работим с тях в добра комуникация. Не знам къде се намира някакво притеснение тук.", коментира здравният министър, който не отговори категорично на въпроса.

Защо има ръст на заразените с COVID-19 медици в България?

PCR тестове от личните лекари

"Много е важно когато започваме една година като нашата в момента и имаме сливането на коронавирус с другите вируси през есенно-зимния период, а те са много, да е ясно, че е много важно да се спазва един унифициран подход към пациента. Точно това тече като процес сега.", коментира министър Ангелов.

Какво предлагат от общопрактикуващите лекари? Безплатен PCR тест от лекар - необходима, но закъсняла стъпка

"Предложението на общопрактикуващите от края на август сме го изчели и анализирали и точно сега е момента да направим това действие - за разришаване на извършването на PCR тестове от общопрактикуващите лекари.", категоричен беше той.

Така ще постигнем и още нещо - ще увеличим броя на тестваните българи на 100 000 души. Така че това е изключително положително и навременно решение, каза още Ангелов.

Ако БЛС внесе днес предложенията си за това при какви критерии личните лекари да изписват направление за PCR тест, още днес следобед има заседание на НЗОК, където може да се реши този въпрос и още днес да бъде подписан този Анекс, коментира здравният министър.

Според шефът на РЗИ-София обаче целият процес на напасване, изясняване на критерии и очертаване на работещи алгоритми ще отнеме месец.

"На мен ми се струва, че повече ще върши работа това че ще увеличим значително лимита, не ние - НЗОК, на четири вида специалисти, котио ще могат да издават такива направления за изследванията на коронавирус. Това са инфекционисти, педиатри, УНГ и стезиатри. При тези хора попадат, когато личния лекар прецени по телефона, че пациентът може да има COVID-19, е най-добре да издаде направиление и да го прати при този специалист. И тогава пациентът ще може да се изследва безплатно и да получи резултат. Но при личните лекари, според мен, по-ценното е не да пращат за PCR, а да имат възможност и да работят точно с тези ориентировачни бързи антигенни тестове, които не са с кръв, но за 20 минути ти дават - това е ковид, това е грип а, това е грип Б. Много бързо и ориентиращо.", включи се и доц. Ангел Кунчев.

Ще се ползват комбинирани PCR тестове за COVID-19 и есенните грипове

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com