Здравният министър не знае какво става с апаратура за милиони за лечение на онкоболни

4629
Здравният министър не знае какво става с апаратура за милиони за лечение на онкоболни
Снимка: БГНЕС

Здравното министерство не е наясно какво става с апаратура за 10 млн. лева, с която България може ефективно да помага на онкоболни, но години наред не го прави, защото така и не я инсталира. Това е видно от официален отговор на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Ангелов отговори в навечерието на Световния ден за борба с рака – 4-ти февруари относно многомилионна апаратура за ранна диагностика и лечение на онкозаболявания, наречена циклотрон. Купен преди повече от 5 години за над 10 млн. лева, циклотронът все още отлежава неизползван в помещение на Института за ядрена енергетика и ядрени изследвания към БАН. А от отговора на здравния министър на депутатски въпрос излиза, че здравните ни власти си свършили работата до момента, в който Агенцията по ядрено регулиране (АЯР) трябвало да издаде разрешение да се строи обект, където да работи циклотронът - съответно, отговорността вече е на АЯР, но здравно министерство не знае разрешение да е издадено. Не става ясно дали здравното министерство изобщо пита защо не е издадено и съответно дали здравният министър повдига въпроса пред министър-председателя и министъра на енергетиката.

В случая покупката на циклотрона е с дарени от посолството на САЩ и АЕЦ "Козлодуй" пари, а правителството през октомври 2016 година отпусна 3 млн. лв. за строителство на Циклотронна лаборатория. До днес, 4-ти януари, 2021 година, циклотронът е все още неизползван, а сградата, в която да се монтира, дори не е проектирана. Тя трябва да е като миниядрена централа, защото с толкова мощен циклотрон може да се създаде ядрен взрив. Тя също ще струва милиони.

Ето как народният представител от БСП д-р Десислав Тасков е поискал информация от здравния министър (прилагайки към въпроса интервю, публикувано в Actualno.com):

"Повода да Ви задам въпрос са медийни публикации в сайта "Актуално.ком", визиращ проблемите по изграждането на "Циклотронна ла­боратория".

От няколко години в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) на БАН се съхранява купеният за над 10 млн. лева циклотрон TR-24. Той ще може да произвежда изотопи за диагностика и лечение на онкоболни пациенти, но и за СПЕКТ диагностиката. Той е най-мощният циклотрон, който би бил инсталиран на Балканския полуостров.

Като директор на Александровска болница, в която има ПЕТ скенер, сте запознат, че животът на един изотоп трае само няколко часа, през които той трябва да се използва. С монтирането на мощен циклотрон като TR-24 значи­телно ще се увеличи снабдяването на лечебните заведения със заряди и ще се увеличи броят на обслужваните пациенти.

Господин Министър, в състояние ли е Министерството на здравеопаз­ването да съдейства в интерес на всички онкоболни за по-бързото въвеждане в експлоатация на циклотрона?" – пита Тасков.

Ето какво гласи обаче отговорът на министър Ангелов (дословно):

"Съгласно Закона за безопасно използване на ядрената енергия (ЗБИЯЕ), Закона за здравето (33) и подзаконовите нормативни актове в областта на защита на лицата от въздействието на йонизиращи лъчения. Министерство на здравеопазването чрез органите на държавния здравен контрол (Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) и регионалните здравни инспекции (РЗИ) - Бургас, Варна, Враца, Пловдив и Русе) осъществяват предварителен и систематичен здравно-радиационен контрол за спазване на установените нормативни изисквания за радиационна защита.

В рамките на предварителния здравно-радиационен контрол, органите на държавния здравен контрол установяват спазването на здравните изисквания при проектиране, строителство, реконструкция, разширение, въвеждане в експлоатация. Предварителният контрол включва, както участие в процедурите по извършване на екологични оценки на планове и програми и становища на оценки за въздействие върху околната среда на инвестиционни предложения, така и съгласуване на устройствени планове и определяне на местоположение (избор на площадка) за разполагане на обект с източник на йонизиращо лъчение за медицински и немедицински цели и последваща оценка на съответствието на инвестиционните проекти със задължителните здравни норми и изисквания.

Към настоящия момент Министерство на здравеопазването разполага единствено с информация, че през 2017 г. НЦРРЗ в качеството си на компетентен орган към Министерство на здравеопазването е съгласувал площадка за разполагане (виза за проектиране) на обект "Циклотронна лаборатория" с Бункер за разполагане на циклотрон ACSI TR 24 за производство на радиофармацевтици с приложение в медицинската практика и за научно-изследователска, развойна и образователна дейност в областта на радиофармацията, образната диагностика, физиката, химията, науките за живота и материалознанието, модел „Advance Cyclotron Sistem Inc“, Канада, към „Национален циклатронен център“, при ИЯИЯЕ-БАН.

Процедурата съгласно ЗБИЯЕ следва да бъде продължена с издаване от председателя на Агенцията по ядрено регулиране на Разрешение за строителство и монтаж на обекта. Министерство на здравеопазването не разполага с информация дали такова има издадено". 

Д-р Тасков е задал почти същия въпрос и на образователния министър Красимир Вълчев - дали и какви мерки може да предприеме, за да заработи циклотронът, но отговор все още няма. Припомняме, че БАН е структура към МОН.

На следващите снимки: Докладът на ексобразователния министър проф. Тодор Танев, с който иска от Министерския съвет средства за изграждане на Национален циклотронен център.

 

 

 

 

 

 

 

Български учен с апел от САЩ до премиера: Обявете циклотронния център за стратегически проект!

Призив към премиера Бойко Борисов и към министрите на образованието и на здравеопазването отправи от САЩ българският радиохимик Алексан...

 

 

 

 

 

Провал: Няма да ползваме още много години апаратура за успешно лечение на онкоболни

Тъжна новина за онкоболните в България. Скоро за качествена диагностика с изотопи на ниски цени в България няма да можем да говорим, за...

 

 

 

 

ВСИЧКИ МАТЕРИАЛИ НА ACTUALNO.COM ПО ТЕМАТА "ЦИКЛОТРОН"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com