Здравният министър: Търсим начини да компенсираме медиците на първа линия

3451
Здравният министър: Търсим начини да компенсираме медиците на първа линия
Снимка: БГНЕС

"Още в понеделник инициираме заседание на назорния съвет на Здравната каса, за да се определят параметрите за евентуалното връщане на ковид-добавките от 1000 лева за работещите на първа линия". Това каза служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев в предаването "Още от деня" по БНТ.

Той обаче предупреди, че без законодателен орган в момента това няма как да се случи. "Мислим за реални механизми, с които да компенсираме тези хора, особено в интензивните и реанимационните отделения. вече съм провел разговори с шефа на НЗОК, със съсловните организации. Има пътеки, по които могат да бъдат увеличени цените. С прекъсване на извънредната ситуация по законодателен път тези добавки не могат да бъдат отпуснати законово", категоричен е той.

Министър Меджидиев: Няма аз да правя големите реформи в здравеопазването

Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев представи своя екип и приоритетите в работата на ръководеното от него ведомс...

"Няма гаранция, че не може да се получи нова вълна. В първите ни 10 дни насочихме основно усилията си цялата ни здравна система да бъде подготвена - с интензивни легла във всички болници, пациенти да не бъдат връщани. От днес отпуснахме безплатни антигенни тестове. Връщаме навсякъде възможностите за ваксинация. до този момент бе ограничена възможността на хората да се ваксинират - те можеха да го направят само при общопрактикуващите лекари. това е абсурдно. Пуснахме дори мобилни групи за имунизации в 17 области на страната", допълни министърът.

И уточни, че се обсъжда за ваксинираните лица изолацията да е по-кратка. "Ако кривата върви надолу, заразените намаляват и няма натовареност в болниците, се обсъжда ковид карантината да бъде два вида. За ваксинираните тя да е по-малко дни, за останалите да бъде 7, но на петия ден примерно да се правят един или два антигенни теста и при отрицателен тест хората да се освобождават. Но това ще решат експертите", каза д-р Меджидиев.

"Има и плюсове в това, че идвам в здравеопазването от предната линия, че съм клиницист и съм работил години наред като клиницист. Предимство за мен лично е, че съм работил дълго време като председател на Столична лекарска колегия на лекарския съюз, така че все пак имам някакъв поглед върху системата и върху проблемите, които са наслагват от години и за които ние много пъти сме сигнализирали, че трябва да бъдат решавани", каза още д-р Асен Меджидиев.

"Пробойните в здравната система, ако ги разглеждам като проблеми от години, трябва все пак да кажа, че имаме един много добри лекари като специалисти и като ниво на обучение, и по нищо не отстъпват на лекарите в цяла Европа и в света. Проблемите са в администрирането на много болници с големи задължения, натрупани във времето, имаме липса на кадри, и в обезпечеността по места, особено в по-малките населени места по общинските болници, по-отдалечените региони. От това страда най-много здравеопазването и там трябва да се наблегне на оптимизирането и организацията", добави той.

Служебният здравен министър: Желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 не трябва да бъдат връщани

Независимо от невъзможността от пълно усвояване на многодозов флакон, желаещи лица да се ваксинират срещу COVID-19 не трябва да бъдат в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com