Здравното министерство планира мораториум върху появата на нови болници

2346
Здравното министерство планира мораториум върху появата на нови болници
Снимка: iStock/Guliver

Временен мораториум върху появата на нови болници и болнични легла. Това планират от Здравното министерство. Така ще се направи опит да се намали доплащането от страна на пациента, което е близо 45 на 100. Сега финансовият ресурс, който разпределя Здравната каса, е един, а болниците стават все повече.

Според здравния министър мораториумът трябва да продължи, докато не се направи нова здравна карта, която да показва какви са нуждите от лечебни заведения в различните региони на страната. Сега разпределението е неравномерно. С най-много легла на човек са Плевен, Пловдив и Смолян, а с най-малко - Добрич, Видин и Ямбол. Последните данни в края на 2022 година показват, че у нас има 314 болници, като малко над 100 от тях са частни.

Масово заплатите в държавните и общинските болници не са официално дори минимални

Само 11 от общо 61 държавни болници дават такива заплати, каквито е договорено в последния към момента колективен трудов договор за сис...

Поне веднъж в месеца на Иван Иванов му се налага да пътува от Благоевград до София за лечение на карцином в белия дроб. „Понякога пътуваме и по два-три пъти на месец. Правим една имунотерапия, която е много скъпа. Правим я в ИСУЛ, защото в Благоевград изобщо я няма”, посочи той пред Нова телевизия.

Ако има повече специализирани болници и в по-малките градове, пациентът твърди, че ще му излиза сметката - не само финансово, но и логистично. „Да е така профилирана, че да поема всичко. В София лекувам онкология, а в Благоевград лекувам щитовидна жлеза”, заяви Иванов.

От Министерството на здравеопазването казват, че сега „няма яснота колко договора може да сключи Здравната каса с изпълнителите на медицинска помощ в дадена област”, затова трябва „обективен анализ колко реално лечебни заведения и легла са необходими за населението”.

Пациентски организации също смятат, че болниците у нас не трябва да се увеличават. Против са обаче евентуално закриване на лечебни заведения в случай, че анализът покаже, че са в повече за нуждите на дадена област.

Проф. Хинков: Искам да направя от министерството на болестите, министерство на здравето, ще се борим за профилактика

„Аз съм изключително щастлив, че човек като проф. Христо Хинков идва като редовен министър на здравеопазването. Бях се настроил, ...

„Най-големият проблем е ако направим някакъв мораториум или спрем лечебните заведения - каква алтернатива ще предложим на хората. Нямаше да има толкова болници, ако хората имаха алтернатива на добро, качествено здравеопазване, достъпно, със специалисти и изследвания в извънболничната помощ”, коментира д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Бившият директор на „Пирогов” Спас Спасков е категоричен, че нито един мораториум не може да е положителен за пациентите. „Мораториумът ще работи в полза на това Здравната каса да намали плащанията. Това пък става за сметка на ограничаване на гражданите в ползване на този тип разплащания. Само говоренето за мораториум в здравеопазването е достатъчно да изгони инвеститорите. Ние няма да можем да ползваме конкретни новости в здравеопазването”, посочи Спасков.

От Здравното министерство не дадоха подробности кога се очаква да бъде въведен мораториумът и за какъв срок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com