Здравното министерство твърди, че bTV манипулира в свое разследване - дали?

6371
Здравното министерство твърди, че bTV манипулира в свое разследване - дали?
Снимка: БГНЕС

Изнесено днес в бТВ твърдение, че "потърсени за коментар по темата от здравното министерство запазиха мълчание", не отговаря на истината. Това написаха в своя позиция до медиите от Министерство на здравеопазването. Само че от bTV изразиха несъгласие с позицията, което също представяме в материала.

От здравното ведомство уточняват, че реакцията им е във връзка с излъчен днес, 5 февруари, в предаването "Тази неделя" на бТВ материал, озаглавен "Източване на Здравната каса: bTV по следите на нов сигнал", който се явява продължение на темата "фиктивни хоспитализации", разработвана от екип на бТВ (първият материал по темата е "Разследване на bTV: Как се източва Здравната каса?", излъчен на 29 януари).

Приеха промените в Наредбата за медицинската експертиза - ето какви са

Министерският съвет одобри промените в Наредбата за медицинската експертиза. Те са в няколко посоки, като най-значимата и дългооч...

"В Министерството на здравеопазването са получени две запитвания от бТВ във връзка с горепосочените материали, като и на двете запитвания е отговорено в рамките на същия ден (24 януари и 1 февруари). В отговора си до медията МЗ посочва, че за сигнали за източване на Здравната каса чрез фиктивни хоспитализации следва да бъде сезирана Националната здравноосигурителна каса, която има правомощията да извършва проверки и при установени нарушения да санкционира съответните лечебни заведения", пишат още от министерството. 

Оттам припомнят, че в Закона за здравното осигуряване ясно е посочено, че задължителното здравно осигуряване е дейност по управление и разходване на средствата от задължителни здравноосигурителни вноски за закупуване на здравни дейности, което се осъществява от НЗОК и нейните териториални поделения - РЗОК. НЗОК е институцията, която има правомощията да прави проверки и да налага санкции при установени случаи на отчетена, но неизвършена медицинска дейност, в т.ч. и хоспитализации. Изпълнителна агенция "Медицински надзор" извършва контрол върху качеството на оказаната медицинска помощ, в съответствие с приложимата нормативна уредба. 

Позицията на bTV

Същевременно колегите от bTV споделиха пред Actualno.com, че са поискали изрично видеоинтервю със здравния министър. Освен това, със сигурност има въпроси, които едва ли са в полето на НЗОК, например:

"Трябва да говори само истината": Бившият здравен министър се готви да съди служебния (ВИДЕО)

Темата с недостига на лекарства бе насочена и към бившия министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова с упрек от настоящия м...

1. Как здравното министерство се бори срещу злоупотребите и и източването на НЗОК чрез фиктивен болничен престой?

2. Ще бъдат ли взети по-специални мерки по-специални мерки относно контрола на болниците?

От bTV уточняват, че НЗОК е дала позиция по случая - той касае д-р Таня Михайлова и работата и в МБАЛ "Света София" в периода 10.08 - 12.08.22 г. Пациент твърди, че на 10 август ѝ е казано, че трябва да влезе по спешност в болницата, но след няколко часа престой е отпратен, защото нямало места - според персонала. Само че по-късно открива, че в медицинското му досие е отчетен тридневен престой в болница, с множество изследвания. А пациентът твърди, че е правена единствено кръвна картина и не е подписвал нито за прием, нито за изписване от МБАЛ "Света София".

"Припомняме, че през месец септември 2022 г. беше пуснато в експлоатация мобилното приложение "еЗдраве" - резултат от съвместната работа на екипа на министър Асен Меджидиев и "Информационно обслужване" АД. Използвайки приложението, през мобилно устройство гражданите имат достъп до личното си пациентско досие и до всички здравни документи, вписани в Националната здравно-информационна система", пишат от министерството.

НЗОК предлага 8% по-скъпи клиничните пътеки

Националната здравноосигурителна каса предлага да се повишат цените на клиничните пътеки, както и на клиничните и амбулаторните процеду...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

9 от 10 българи нямат достъп до здравното си досие: Идея как да стане по-лесно

Доктори разкриват: Уникална научна разработка успява да съхрани стабилността на витамините в своята формула

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...