3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

14474
3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията
Снимка: Ian J. McNiven / Ulm et al. / Quaternary Science Reviews, 2024

Десетки отломки керамика на възраст между 2000 и 3000 години са открити на брулен от вятъра остров на Големия бариерен риф. Това е най-старата керамика, откривана някога в Австралия.

Останките, открити на по-малко от метър под повърхността от собственици и археолози, отбелязват хилядолетна практика на хора от първите нации да правят керамика на Джийгуру (Островът на гущерите).

ОЩЕ: Бронзова лампа била култов предмет, свързан с Дионис

Ian J. McNiven / Ulm et al. / Quaternary Science Reviews, 2024

Изработена от местна глина и пясък, керамиката е изпечена хиляди години преди британските колонисти да нахлуят в Австралия през 1788 г., по времето, когато други островни общности в региона също са правили керамика.

„Тези открития не само отварят нова глава в австралийската, меланезийската и тихоокеанската археология, но също така хвърлят предизвикателство на колониалните стереотипи, като подчертават сложността и напредналостта на аборигенските общности“, казва Иън Макнивън, археолог от университета Монаш в Австралия.

От две години екипът от изследователи и членове на общността на аборигените дингаал и нгурумунгу изкопават нанос на около 2,4 метра дълбочина, за да намерят парчета керамика сред останките от раковини, риба и костенурки и овъглени растителни материали.

Керамични фрагменти са откривани на Джийгуру още през 2006 г. Но археолозите не знаели на колко години са били или кой ги е направил. Приливите ерозирали остатъците и датирането било неубедително. Макнивън и неговият екип продължили разкопките, като не успели да намерят никакви други признаци на керамика, датираща отпреди 4000 години.

Но през 2017 г. късметът им се усмихнал. Студент по археология от екипа открил първото парче керамика само на 40 сантиметра под повърхността.

„Спомням си, че с Иън се гледахме изумени“, казва пред ScienceAlert археологът от университета „Джеймс Кук“ Шон Улм.

„Ние спряхме разкопките и документирахме находката много внимателно. Имаше дълбоки дискусии дълго през нощта за това какво може да означава находката и как трябва да продължим разкопките.“

Радиовъглеродното датиране разкрило, че най-дълбоките слоеве на разкопаната среда са били отложени преди около 6510 до 5790 години, което прави Джийгуру най-ранния офшорен остров в северната част на Големия бариерен риф.

Допреди около 2000 години керамиката е била изработвана, използвана и изхвърляна от местните хора, показва датирането на екипа. Това прави керамиката на Джийгуру най-старата, откривана някога в Австралия.

Анализите разкрили, че отломките се състоят от глина и съдържат кварц, варовиков пясък и фелдшпат, подобни на плажните пясъци на острова. Изследователите също установили, че фрагментите са от малки, тънкостенни съдове, които са били по-леки за транспортиране.

„Смятаме, че предците на съвременните обитатели [на Джийгуру] са били ангажирани в много широко разпространена търговска система“, която включва културен обмен с общностите в Папуа Нова Гвинея“, казва Улм.

Хората от Джийгуру били мореплаватели, които „знаели как да правят керамика и я правели на местно ниво“, обяснява Улм, вероятно разменяйки технологично ноу-хау, стоки и идеи с други островни общности.

Steve Morton / Ulm et al. / Quaternary Science Reviews, 2024

Това знание за правенето на керамика оттогава е загубено по неизвестни причини или преди британската колонизация, или с разселването и фрагментацията на общностите.

Но намирането на тези керамични изделия, изпечени преди хиляди години, може да помогне на местните общности да съживят практиката и да защитят Джийгуру в бъдеще, като предоставят материални доказателства за окупацията на острова, иначе записана в устните истории.

„ОЩЕ: Древни артефакти са направени с извънземен материал

Разкопките са първият път, когато местното коренно население на Джийгуру работи с археолози, за да се свърже отново с историята, вградена в земите на техните предци.

Изследването е публикувано в списание Quaternary Science Reviews.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com