500-годишна бележка на иврит разкрива „изгубена“ серия от земетресения

4099
500-годишна бележка на иврит разкрива „изгубена“ серия от земетресения
Снимка: Digital Collection of the Biblioteca Apostolica Vaticana

Геолог направи изненадващо откритие, докато претърсваше историческите записи на Ватикана: бележка в еврейски молитвеник, описваща серия от неизвестни досега земетресения в Италия от XV век. Сеизмолозите казват, че откритието може да помогне за прогнозиране на земетресения днес, пише Live Science.

Паоло Гали, експерт сеизмолог, който работи за италианския отдел за гражданска защита, казва, че молитвеникът, написан в средновековна форма на иврит, е бил преписан в апенинския град Камерино през 1446 г.

Един от листовете от молитвената книга съдържал ръкописна бележка, вероятно от същата година, описваща серия земетресения, ударили региона в продължение на няколко месеца, причинявайки срутването на много къщи в Камерино и близките селища.

ОЩЕ: Как средновековните политици са променяли географията

Гали търсел във Ватиканската библиотека исторически записи от 1456 г., когато регион по̀ на юг бил ударен от по-късна серия земетресения. Вместо това той открил бележката, написана също на иврит, която описвала по-ранна серия земетресения.

„Докато търсех информация за една от най-катастрофалните серии земетресения в Италия през 1456 г. ... случайно намерих неизвестен ръкопис, отнасящ се до неизвестно земетресение, случило се далеч на север 10 години по-рано, през 1446 г.“, казва Гали. Неговото изследване върху бележката е публикувано в списание Seismological Research Letters.

Средновековни земетресения

По-късната серия земетресения е добре известна; от около 450 документирани наблюдения на земетресения от Италия през XV век приблизително половината са от серията земетресения от 1456 г. По думите на Гали, тези наблюдения включват трактат за земетресенията, написан от известния флорентински учен Джаноцо Манети, но описанията съдържат много малко технически подробности, като епицентрите на земетресенията и следователно техните сеизмични източници.

ОЩЕ: Кървава луна на средновековни монаси изясни причините за Малкия ледников период

След като открил еврейския молитвеник във Ватиканската библиотека, Гали осъзнал, че има нужда от специалисти, които да го преведат от средновековен иврит.

Преведеното описание на серия 1446 е „изключително кратко, но живо и пълно с патос“, казва той. „Само в осем реда хронистът ни казва, че многобройните земетресения от март до август са съборили много къщи в Камерино, както и в няколко други селища около него. Стотици хора дошли от страната в Камерино, за да помогнат на оцелелите там и им донесат вино, храна и всички запаси, които били спасили от руините."

Подпомагане на оцелелите

По-нататък в бележката се казва, че еврейският народ в региона е помогнал особено на сънародниците си евреи, засегнати от земетресенията, следвайки еврейската поговорка, че „целият Израел е приятел“.

От описанието може да бъдат извлечени и някои технически подробности, казва Гали, включително, че интензитетът им в епицентъра трябва да е бил около 8 по модифицираната скала за интензитет на Меркали, която започва от 1 – когато земетресението е толкова слабо, че е рядкост дори да се усети – до 10 за най-екстремните земетресения.

ОЩЕ: Учените прочетоха бележки върху ръкопис от Тъмните векове

Земетресението от 1446 г. вероятно е имало същия произход като по-късното, случило се в района на Камерино през 1799 г., допълва той. Познаването на миналото може да помогне на съвременните сеизмолози да разберат сеизмичната опасност на даден регион, която се основава на разпространението и честотата на историческите земетресения.

В резултат на това съставянето на по-пълен запис на минали земетресения може да помогне за прогнозите. „Дори един нов запис в каталога като този ни помага да разберем сеизмичния цикъл, който се случва във всеки различен регион“, казва Гали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com