90 години точно време: Юбилей на първия “говорещ часовник”

7175
90 години точно време: Юбилей на първия “говорещ часовник”
Снимка: Pascal Blondé

Не всичко на тази дата е Свети Валентин. Днес се навършват 90 години от едно важно изобретение в историята на телекомуникациите. На 14. февруари 1933 г. в Парижката обсерватория започва работа първата в света телефонна услуга за точно време. Този “говорещ часовник” предоставя информация за времето на всеки, който потърси ODEON 8400.

Новаторската услуга е дело на тогавашния директор на Парижката обсерватория, известният физик и астроном Ернест Есклангон. Всичко започва от огромния брой телефонни обаждания до обсерваторията от хора, които искат да се осведомят за точното време. Назначен е служител, който да отговаря на тези запитвания. Това обаче не решава проблема, защото непрекъснатите повиквания задръстват единствената телефонна линия на обсерваторията. Есклангон измисля находчиво технологично решение и възлага на компанията Brillié да създаде говорещ часовник, който да използва все още новата по това време техника на “говорещите филми” - оптичната тонписта (саундтрак), записана на филмова лента.

Команията, която е известен френски производител на електрически часовници с дистанционно синхронизиране, се справя отлично със задачата. Готовият часовник е отлично инженерно постижение за епохата си. Системата използва цилиндър с 3 комплекта “говорещи” филмови ленти. Първата казва часовете от 0 до 23 часа; втората обявява минутите от 0 до 59, а третата съответства на 10, 20, 30, 40 секунди и съобщението "при четвъртия удар ще бъде точно…" Задвижването става от електрически двигател, управляван от часовниково махало. Източникът на официалното време във Франция по това време е специален часовник в Парижката обсерватория, поддържан при постоянна температура и налягане. Думите, необходими за обявяването на времето са записани на лента. Гласът е на Марсел Лапорт, известен като Радиоло, който е първият говорител на френското радио.


Услугата за точно време стартира точно преди 90 години и има моментален успех. През първия ден са направени 140 хил. заявки, от които системата успява да обслужи 20 хил. В пика на възможностите си говорещият часовник може да отговаря на 20 едновременни обаждания. В края на първата година от функционирането му New York Times съобщава за средно по 11 хил. запитвания на ден. От своя страна, публикация на Practical Mechanics от 1934 г. съобщава за 250 хил. обаждания месечно.

На 1 юли 2022 г. телекомуникационният оператор Orange прекратява съвременната версия на оригиналната услуга поради "стабилно и значително намаляване" на обажданията.

Днес, на този празничен ден, нека вдигнем наздравица и за мосю Есклангон, който преди 90 години ни показа как телекомуникациите могат да бъдат използвани в полза на обществото.

Българите над определена възраст си спомнят услугата за точно време на телефон 180.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно