Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Археолози откриха "кръстопът на световете" в Китай

22 декември 2021, 08:51 часа • 30620 прочитания

Археолози, извършващи разкопки в централната провинция Хънан, Китай, са открили множество реликви в голям древен град. Съдейки по тях, това селище в продължение на няколко хилядолетия е било истински център на културен обмен между различните цивилизации.

Според агенция Синхуа откритието е направено по време на разкопки на праисторически обект в село Суян. Разкопките са започнали миналата пролет и през първите шест месеца археолозите се натъкнали главно на реликви от древната култура Яншао.

В това нямало нищо изненадващо: археолозите и преди знаели, че културата Яншао е доминирала в този регион. Следващите находки обаче изненадали изследователите. В културните слоеве започнали все по-често да се срещат реликви на цивилизациите Куджиалинг и Хонгшан и техният брой изключвал случайно еднократно попадане на артефакти в този регион.

Ръководителят на разкопките Рен Гуанг отбелязва, че работната площ към днешна дата вече е обхванала повече от 600 хиляди квадратни метра. Самото праисторическо място се намира в предградията на съвременния град Луоян, който в древни времена е бил столица на една от китайските държави.

Рен Гуанг описва мястото като голямо древно селище, защитено от естествен ров от изток и запад. Във вътрешността на града е имало изкуствен ров, който е служил за отбранително съоръжение.

Вероятно това е бил важен град за Яншао. Впрочем историята на тази култура е от 5000 до 7000 години. Смята се, че произхожда от средното течение на Жълтата река – Хуанхъ. Но по време на разкопките археолозите са открили и артефакти с ярко изразени елементи от културата Куджиалинг.

Последната е съществувала между 3300 и 2600 г. пр.н.е., а владенията ѝ са се простирали в средното течение на река Яндзъ. Освен това изследователите са открили много артефакти, включително каменна глава от скулптура на тигър, типична за културата Хонгшан. Тази древна цивилизация преди 5000 до 6500 години е владеела територии в Североизточен Китай.

Експертите казват, че находките представляват доказателство за оживен културен обмен, съществувал в това далечно време. Възможно е днешният град Луоянг да е бил центърът на този обмен, един вид кръстопът на древните светове.

Освен това новите ценни артефакти също хвърлят светлина върху историята на развитието на културата Куджиалинг на север. Находките доказват, че този древен народ е имал значително културно влияние върху народите от централните равнини. Като цяло откритите реликви отразяват процесите на обмен и интеграция на различни древни цивилизации, съществували по бреговете на двете основни реки на Китай - Хуанхъ и Яндзъ.

Както отбелязва Джанг Хай от Пекинския университет, археолозите са открили 11 добре запазени жилищни сгради, датиращи от средния период на културата Яншао. Освен това са открити 126 ями и пещери, както и следи от изкуствен ров. Намерените при това реликви са предимно грънчарски, керамични и костни изделия.

"Това, което е най-изненадващо за участъка Суян, е сближаването на елементи от различни цивилизации на едно място. Това явление е важна характеристика на ранните китайски градове", отбелязва проф. Джанг.

Професорът допълва, че значителна част от изкопаната керамика носи признаци на културата Куджиалинг, а каменната скулптура, която наподобява главата на тигър, в много отношения е подобна на брадвата „юе“, характерна за културата Хонгшан. Това оръжие е било широко използвано в ритуалите на Древен Китай.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес