Археолози откриха "кръстопът на световете" в Китай

30638
Археолози откриха "кръстопът на световете" в Китай
Снимка: iStock

Археолози, извършващи разкопки в централната провинция Хънан, Китай, са открили множество реликви в голям древен град. Съдейки по тях, това селище в продължение на няколко хилядолетия е било истински център на културен обмен между различните цивилизации.

Според агенция Синхуа откритието е направено по време на разкопки на праисторически обект в село Суян. Разкопките са започнали миналата пролет и през първите шест месеца археолозите се натъкнали главно на реликви от древната култура Яншао.

Археолози открили митичния храм на Мелкарт

Изследователи от Университета в Севиля, възможно, са успели да локализират дълго търсените руини на храма на финикийския бог Мелкарт, к...

В това нямало нищо изненадващо: археолозите и преди знаели, че културата Яншао е доминирала в този регион. Следващите находки обаче изненадали изследователите. В културните слоеве започнали все по-често да се срещат реликви на цивилизациите Куджиалинг и Хонгшан и техният брой изключвал случайно еднократно попадане на артефакти в този регион.

Ръководителят на разкопките Рен Гуанг отбелязва, че работната площ към днешна дата вече е обхванала повече от 600 хиляди квадратни метра. Самото праисторическо място се намира в предградията на съвременния град Луоян, който в древни времена е бил столица на една от китайските държави.

Рен Гуанг описва мястото като голямо древно селище, защитено от естествен ров от изток и запад. Във вътрешността на града е имало изкуствен ров, който е служил за отбранително съоръжение.

Вероятно това е бил важен град за Яншао. Впрочем историята на тази култура е от 5000 до 7000 години. Смята се, че произхожда от средното течение на Жълтата река – Хуанхъ. Но по време на разкопките археолозите са открили и артефакти с ярко изразени елементи от културата Куджиалинг.

Последната е съществувала между 3300 и 2600 г. пр.н.е., а владенията ѝ са се простирали в средното течение на река Яндзъ. Освен това изследователите са открили много артефакти, включително каменна глава от скулптура на тигър, типична за културата Хонгшан. Тази древна цивилизация преди 5000 до 6500 години е владеела територии в Североизточен Китай.

Невидими структури на инките са открити в Мачу Пикчу

Екип от полски археолози, работещи в Перу, са открили неизвестни структури на територията на националния парк Мачу Пикчу, невидими с пр...

Експертите казват, че находките представляват доказателство за оживен културен обмен, съществувал в това далечно време. Възможно е днешният град Луоянг да е бил центърът на този обмен, един вид кръстопът на древните светове.

Освен това новите ценни артефакти също хвърлят светлина върху историята на развитието на културата Куджиалинг на север. Находките доказват, че този древен народ е имал значително културно влияние върху народите от централните равнини. Като цяло откритите реликви отразяват процесите на обмен и интеграция на различни древни цивилизации, съществували по бреговете на двете основни реки на Китай - Хуанхъ и Яндзъ.

Както отбелязва Джанг Хай от Пекинския университет, археолозите са открили 11 добре запазени жилищни сгради, датиращи от средния период на културата Яншао. Освен това са открити 126 ями и пещери, както и следи от изкуствен ров. Намерените при това реликви са предимно грънчарски, керамични и костни изделия.

"Това, което е най-изненадващо за участъка Суян, е сближаването на елементи от различни цивилизации на едно място. Това явление е важна характеристика на ранните китайски градове", отбелязва проф. Джанг.

Професорът допълва, че значителна част от изкопаната керамика носи признаци на културата Куджиалинг, а каменната скулптура, която наподобява главата на тигър, в много отношения е подобна на брадвата „юе“, характерна за културата Хонгшан. Това оръжие е било широко използвано в ритуалите на Древен Китай.

Топ 10 на най-важните археологически находки за 2021 г.

Списание Archaeology е публикувало списък с най-значимите събития в света на археологията за тази година. Златният град Селище, кое...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно