Археолози откриха "строителни чертежи" на около 8000 години

12351
Археолози откриха "строителни чертежи" на около 8000 години
Снимка: Alison Betts et al.

Звезди и линии, гравирани в скалите на Арабския полуостров, може да представляват капани за лов, което прави тези чертежи първите мащабни диаграми в човешката история, сочи ново изследване, което показва комплексното разбиране на хората за Космоса преди около 8000 години.

В късния неолит в Африка и Евразия се разпространяват нови ловни технологии. Хората издигат ниски стени, образувайки коридор, който постепенно се стеснява, превръщайки се в широка кошара, където животните се събират на цели стада. В план подобни структури приличат на хвърчила и днес хиляди техни останки са запазени в пустините на Близкия и Средния изток, в Северна Африка, които по това време са били много по-влажни и богати на едър дивеч.

Такива „пустинни хвърчила“ са имали доста сложна структура. (ОЩЕ: Археолози съставиха карта на „пустинни хвърчила“) Стените им можели да се простират на няколко километра, а „главата“ им била увенчана с няколко стеснени краища, които завършвали с ями капани. Изглежда, че именно за тяхното изграждане хората за първи път започнали да използват архитектурни планове. Едно от тези изображения върху камък е открито от учени от Френския национален център за научни изследвания (CNRS). Тяхната статия е публикувана в списание PLOS One.

Реми Красар и колегите му провели изследвания в пустинята в Йордания. В близост до „пустинно хвърчило“, чиято възраст се оценява на 9000 години, изследователите открили висок камък, върху чиято плоска повърхност се е запазила негово изображение. Скоро подобна находка била направена и в Саудитска Арабия, близо до 7500-годишно „хвърчило“.

Вляво – варовик от Йордания, съхранил "чертеж"; вдясно – схематично изображение Crassard et al., 2023

Учените сравнили тези „чертежи“ със сателитни изображения на „пустинни хвърчила“, демонстрирайки, че те ги отразяват с висока надеждност и точност, в мащаби 1:175 и 1:425. Дори в ъглите се виждат капаните, изсечени в камъка. Досега най-старите от тези рисунки били приписвани на ранните цивилизации на Месопотамия. Бяха известни и по-ранни схеми, но всички те оставали доста условни и примерни изображения.

Стотици неизвестни древни обекти са забелязани от спътници в Сахара

Възможно е най-древните „чертежи“ да са помогнали за изграждането на капаните и поддържането на тяхната цялост. Но също така е възможно те да са били използвани при подготовката за сложни ловни „операции“: това е позволявало предварително да се разпределят ролите на всички участници, тяхното местоположение и посоки на движение. Така или иначе, тези чертежи ясно показват голям пробив в когнитивните умения на древните хора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно