Атмосферата на Земята се раздува

3776
Атмосферата на Земята се раздува

Геофизици от САЩ и Австралия са стигнали до извода, че преди 2,7 милиарда години атмосферата на Земята е била много по-тънка, а налягането в нейните дойни слоеве е било два пъти по-малко от днешното.

Към днешно време газовата обвивка на планетата значително е увеличила размери. Изследването е публикувано в сп. Nature Geoscience, съобщава Вашингтонският университет.

Огромен древен океан се крие под земята

Геохимици от Русия, Франция и Германия са открили на дълбочина 410-460 км под земната повърхност океан от архейския период (на възраст ...

Геофизиците са определили атмосферното налягане, при което са се формирали мехурчетата газ в древните лавови потоци. За тази цел учените използвали базалтови образци, открити в древна платформа – кратон Пилбара – в Западна Австралия, и възникнали в резултат на вулканична активност преди около 2,7 милиарда години.

Преди около 2,7 милиарда години потокът от слънчева енергия е бил с около 20% по-малко от днес, а планетата е била населявана от едноклетъчни организми. При това животът на Земята може да е възникнал, както смятат учените, преди около 3,8 милиарда години – 700 милиона години след нейното рождение.

Атмосферата на планетата преди 2,7 млрд. години е съдържала по-малко кислород и азот, а също е била богата на въглероден диоксид и метан. Последното съединение е позволило да се поддържа парников ефект в газовата обвивка на Земята.

Преди учените смятаха, че за неговото осигуряване налягането в основата на атмосферата на планетата трябва да е превишавало съвременното 1,6-2,4 пъти. Новото изследване опровергава тази гледна точка, отбелязва Lenta.ru.

Ако на Земята падне астероид…

Падането на астероид със средни размери на Земята ще доведе до рязко изменение на климата на планетата. Температурата ще спадне, ще нас...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно