Без побеляване: Учени изясниха как да възстановят цвета на косата

59758
Без побеляване: Учени изясниха как да възстановят цвета на косата
Снимка: Istock/Guliver

Ново изследване показва, че съхранението на естествения цвят на косата не зависи от количеството на меланоцитите, изработващи пигмент, а от активността на изходните стволови клетки в космените фоликули. С течение на времето те стават по-пасивни, но ако намерите начин да ги накарате да се движат отново, сивата коса ще отстъпи, смятат учените.

Цветът избледнява, косата остава

Косата при хората и другите бозайници е генетично програмирана за постоянно обновяване. Регенерацията се поддържа от стволови клетки, разположени в специална зона на всеки космен фоликул.

Докато тези клетки са активни, косата се възстановява, подменя се напълно 24 – 25 пъти в живота на човек. Постепенно процесът се забавя, косата пада по-бързо, отколкото расте нова. Започва оплешивяване.

5 ефективни начина да спрем побеляването на косата

Освен това с възрастта или под въздействието на външни фактори косата губи цвета си – побелява. Това се дължи на нарушение на производството на пигмента мелатонин от специални клетки – меланоцити, които се намират в основата на космения фоликул, около дермалната папила.

Дълго време оставаше загадка защо дори след загубата на пигментация сивата коса продължава да расте, тъй като както кератиноцитите – клетките, от които е изградена нишковидната основа на косъма, така и меланоцитите се нуждаят от активни стволови клетки.

Ленивите клетки

Учени от САЩ и Япония под ръководството на Маюми Ито от Медицинската школа Гросман на Нюйоркския университет наблюдавали клетъчни процеси в космените фоликули на мишки в продължение на две години.

В резултат те установили, че пигментацията изчезва, когато стволовите клетки на меланоцитите, известни като McSC, спрат да се движат между отделенията на фоликула. Старите меланоцити в зародишната зона на косъма се изтощават, но нови няма.

5 ефективни начина да спрем побеляването на косата

За да могат McSCs да достигнат зрялост и да произведат пигмент, те трябва да получат определен белтъчен сигнал – когато се движат от една зона на фоликула в друга, когато клетките взаимодействат с протеините.

Как да спрете побеляването на косата с народни средства?

Оказва се, че меланоцитните стволови клетки могат да се намират в най-примитивното, зародишно състояние или следващото – транзитно-усилващо – в зависимост от положението във фоликула. Освен това с остаряването на косата все повече клетки „засядат“ между тези два стадия. Това силно отличава McSC сред стволовите клетки, които неизбежно преминават пътя до края.

Тоест зародишните клетки на меланоцитите не изчезват с възрастта, а сякаш заспиват. Така че има спасение от сивата коса – ако се разбере как да се активира мързеливият McSC.

„Това действително е голяма крачка – казва Маюми Ито. – Подвижността на меланоцитните стволови клетки и тяхната обратима диференциация може да бъдат ключът към поддържането на здравето и цвета на косата.“

За да потвърдят тези изводи, учените изследвали козина на мишки, стимулирайки ускоряването на цикъла на растеж на космите. Блокираните McSC клетки се увеличили от 15 на 50 процента.

Интересното е, че новите косми били сиви поради липса на пигмент, докато McSCs продължили да се движат в останалите клетки, улавяйки белтъчните сигнали и произвеждайки богат кафяв пигмент.

Какво предизвиква преждевременното побеляване?

В експеримента били използвани 3D изображения на клетки, за да се проследи тяхното стареене и движение в космения фоликул в реално време.

„Бяхме изненадани да видим как една група стволови клетки преминава от млади към зрели и обратно. Това не съответства на базовите представи – казва първият автор на изследването, д-р Ци Сун от Нюйоркския университет. – Ако същият механизъм работи и при хората, побеждаването на белите коси и оплешивяването е реално.“

Стволовите клетки имат уникалната способност да се трансформират в клетки на всякакви тъкани и органи. Те – донорски или собствени – могат да бъдат трансплантирани в дълбоките слоеве на кожата на главата, така че да възстановят дейността на космените фоликули. Учените предполагат, че това ще подобри качеството на косата, ще предотврати косопада и ще възстанови здравата пигментация.

Различни причини

Стареенето е основната, но не и единствената причина за намаляване на активността на меланоцитите. Клетките спират да произвеждат пигмент при определени заболявания, като например витилиго, а също и в резултат на вътрешно възпаление.

Откриха връзка между имунната система и побеляването на косата

Меланоцитите се увреждат от пряка слънчева светлина, от някои хормонални препарати и стрес. Много зависи и от генетиката – наследствената предразположеност към ранно или късно побеляване на косата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com