5 ефективни начина да спрем побеляването на косата

10259
5 ефективни начина да спрем побеляването на косата
Снимка: iStock/Guliver

Годините дават своето отражение, както на нашето лице и тяло, така и на косата ни. С напредването на възрастта тя побелява, като този процес започва по различно време при всяка жена. Някои побеляват на 25-30 години, докато други и на 60 все още имат само тук-там по някой бял косъм. И докато на едни им харесва и им отива бялата коса, то има и такива, за които това е голям проблем. Добрата новина обаче е, че с промяна на навиците си и воденето на по-здравословен начин на живот, можем да спрем побеляването на косата. Ето как може да стане това.

5 лесни трика за по-бляскава коса през лятото

1. Първата промяна касае начина на хранене и спазването на здравословна диета. Какво означава това ли? Това означава, че в менюто ви трябва да присъстват растителни храни, които не съдържат захари и животински мазнини и спомагат намаляване на възпалителните процеси в организма. По този начин ще можете да защитите клетките, които определят пигментацията на косата. Такива храни са червеното грозде и виното, горските плодове, тъмните листни зеленчуци и пресните подправки и билки. Сред храните, които трябва да ограничите са преработените меса, като салами, бекон и колбасите, газираните напитки и бонбоните.

2. Недостигът на определени витамини и минерали, също е сред причините за побеляването на косата. Сред най-важните за нея витамини са витамин А, витамин Е, витамин D3 и витамин В12, а от минералите са цинк, желязо, магнезий, мед и селен. Всички тях можете да си набавяте чрез храната, която трябва да включва риба, яйца, мляко, ядки, плодове, зеленчуци, шоколад, бобови храни и други.

Косата: 10 мита, на които всички вярват - част 2

3. Друго много важно условие, за да спрете побеляването на косата е да следите здравословното си състояние. Може би не знаете, но заболявания на щитовидната жлеза и някои автоимунни заболявания също могат да причинят побеляване на косата. Ето защо е добре да се подлагате на редовни годишни прегледи и изследвания.

4. Стресът, по-точно оксидантният стрес, е сред основните виновници не само за възникването на редица заболявания, но и за побеляването на косата. Този дисбаланс в тялото, може да предизвика увреждане на клетките, което води до преждевременно стареене и побеляване. Пушенето е сред основните фактори, които причиняват това състояние. Друг виновник за побеляването на косата е и хроничният стрес, който води до хронично възпаление и пречи на работата на клетките, които произвеждат меламин.

5. Научете се да защитавате косата си. Това означава да я миете по-рядко, да избягвате изрусяването ѝ и да сведете до минимум използването на сешоар или преса за коса и различните стилизиращи продукти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Изплашете веднага: 7 най-ефективни начина за защита срещу кърлежи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com