Бразилски маймуни ползват сечива за отваряне на кашу от 700 години

7354
Бразилски маймуни ползват сечива за отваряне на кашу от 700 години

Използването на сечива беше смятано за една от основните разделителни линии между маймуните и хората. Според ново проучване в Бразилия, цитирано от „Индипендънт”, са открити доказателства, че местни маймуни капуцини използват каменни чукове и наковални, за да разбиват черупките на ядки кашу от поне 700 години.

Нещо повече, учените смятат, че хората в региона са открили ядивността на кашуто, след като станали свидетели на процеса за отделянето му при маймуните.

Завещанието на "Джурасик парк"

Ужасяващият рев на Тиранозавър Рекс предизвикваше тръпки по кожата на зрителите, които ходеха да гледат „Джурасик парк“ в к...

Капуцините изглежда са традиционалисти като използват един и същи начин за отваряне на кашу, вместо да изобретят по-удобен. Те използват квадратни, заострени кварцитни камъни за чукове, и плоски пясъчни камъни за наковални.

„Имаме нови доказателства, които предполагат, че маймуните и други примати от африкански произход използват сечива от стотици, може би хиляди години… Това е вълнуваща, неизследвана научна сфера, която може да ни разкаже за маймунското влияние върху човека”, заяви д-р Майкъл Хаслам, един от ръководителите на изследваното, публикувано в журнала „Съвременна биология”.

„При капуцините 700 години се равняват на 100 поколения. Това е еквивалента на 2500 години при хората. Те използват едни и същи материали по едни и същи начини, за разлика от хората, които за последните 2500 години сме стигнали от Желязната епоха до сегашната”, заяви д-р Хаслам.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно