Човек може да се научи да е по-състрадателен

12635
Човек може да се научи да е по-състрадателен
Снимка: iStock/Guliver

Учените са установили, че колкото по-високо е нивото на емпатия (състрадание) у човека, толкова по-склонен е той да помага на пострадалите и в по-малка степен да наказва нарушителите. Въпросното наблюдение е публикувано в сп. PLoS ONE.

Изследователите от университета на Уисконсин-Мадисън са провели изследване, в което изкуствено се опитали да увеличат нивото на състрадание към пострадалите при едни хора и да намалят негативното отношение към нарушителите на обществения ред при други чрез двуседмични онлайн тренинги.

В Бургас 30 души ще получат безплатен достъп до ревматологична помощ

От утре в Бургас 30 души ще имат безплатен достъп до ревматологична помощ в рамките на месец по предварително обявен график в МЦ &bdquo...

Във всяка група преди и след експеримента се измервало нивото на емпатия към пострадалите и изразеността на негативни емоции към нарушителите.

В резултат доброволците, преминали тренинги по състрадание, увеличили показателите си на емпатийно поведение. Показателите на негативните емоции не се променили при никого – учените смятат, че това е свързано с малкия период на провеждане на тренингите.

Смята се, че изследването може да бъде използвано за развитие на емпатия сред хора, които се грижат за пострадали, например специалисти в областта на зравеопазването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com