Човекът нарушил базовите инстинкти на животните

31332
Човекът нарушил базовите инстинкти на животните

Международна група зоолози, еколози и специалисти по поведението на животните са стигнали до извода, че поради човешката намеса в природата при повечето животни е изчезнал базовият инстинкт на страх пред опасността. Статията на учените е публикувана в сп. Nature.

Тази промяна, според специалистите, не вещае нищо добро за животните. Както обясняват зоолозите, човекът е успял да измени поведението на животните, убивайки големи хищници – вълци, тигри, лъвове, акули, мечки и други. Изтребването на тези животни води до унищожаването на цяла "верига на страха" в животинския свят и нарушения в числеността на много животни и растения.

Райетата на зебрите са лоша маскировка срещу хищници

Британски учени са проверили доколко е справедлива теорията, че повтарящият се модел от черно-бели ивици на зебрите създава при движени...

Изчезването или – обратно, появата на суперхищници води до изменение в цялата хранителна верига по принципа на доминото.

За да демонстрират важността на големите животни, учените са провели интересно изследване в националния парк Гълф Айлъндс в Канада. Суперхищниците на територията на парка – пуми и мечки – отдавна са изтребени от човека, затова местните еноти са загубили страха да бъдат изядени и се държат доста необичайно.

Енотите често ловуват риба и раци в реките в светлата част на денонощието, което е много нетипично за тези типично нощни ловци. Зоолозите са поставили на територията на парка няколко устройства, които периодично издават звуци на лаещи кучета и играещи морски лъвове. Специалистите са поставили и камери, които да фиксират реакцията на енотите.

Резултатите от експеримента били невероятни – енотите започнали да прекарват в търсене на храна с 60% по-малко от времето. Те използвали това време за търсене на укритие от хищниците.

Пазете хищниците!

Прогресивното изчезване на едрите хищници като лъвове, вълци, пуми ... застрашава екосистемите на планетата, предупреждават учени. Ме...

В резултат броят на рибите и раците се увеличил с 50%, реките станали по-чисти поради намаляването на водораслите, изяждани от рибите. Балансът в екосистемата се възстановил с връщането на естествения страх на енотите пред хищниците.

По такъв начин, унищожавайки големите хищници, хората нарушават баланса по цялата природна верига. Във връзка с това зоолозите подчертават, че опазването на суперхищниците се явява една от приоритетните задачи за защита на природата.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com