X
 
 

Да си умен е вредно за здравето

8316 1
photo of Да си умен е вредно за здравето
Снимка: iStock/Guliver
Наскоро проведено изследване показва, че хората с високо ниво на интелекта са по-застрашени от развитието на психически заболявания и редица соматични болести. Група учени от Seattle Pacific University е събрала данните на 3715 членове на американската организация Mensa, която обединява хора с високо ниво на интелект – IQ над 130 (като средният показател е от 85 до 115).

Средно за населението на Земята се смята показател от около 100, а нивото над 120 се смята за значително по-високо. Едва 2% от населението на Земята има IQ над 130.

Как стресът заразява хората наоколо

Учени от университета в Калгари откриха необикновена способност на стреса: роднините, приятелите, които общуват с хора, страдащи от пос...

Целта на изследователите е била дали членовете на Mensa са имали оплаквания, свързани с психиката им, поставяни ли са им психиатрични диагнози, включително и разстройство от аутистичния спектър, синдром на хиперактивността или дефицит на вниманието. Също така били търсени съобщения за променливо настроение и тревога. Участниците в проучването съобщавали и за физиологични заболявания, като хранителни разстройства и астма. Сравнявайки данните със статистически средните показатели за всяка болест те установили, че хората, които членуват в Mensa имат много по-високи показатели на заболеваемост в сравнение със средното за страната, в която живеят, допълва medportal.ru.

Така тревожно разстройство било диагностицирано при 10% от обикновените хора, докато при по-интелигентните то достига 20%. Също така, хората с по-висок интелект по-често страдат от депресия, биполярно разстройство, повишена тревожност, а така също – астма, автоимунни заболявания и алергии. Учените обясняват факта с това, че по-умните хора са и по-осведомени, по-интензивно анализират получената информация и също така по-силно реагират на обкръжаващата ги среда и промените в нея. Следователно по-силната реакция може да ги предразположи към психически разстройства и физиологични състояние, свързани с повишени сензорни, имунни и възпалителни реакции.

Работата на учените показва, че високото ниво на IQ само по себе се не е причина за психични заболявания, но е рисков фактор. Ако високият интелект не е такъв маркер, то показателите на заболеваемостта в групите с високи и ниски показатели на интелекта нямаше да се различават така забележимо.

Куче-робот отваря врати (ВИДЕО)

Компанията Boston Dynamics публикува видео с обновения си робот SpotMini, на което се вижда, че той отваря врати. SpotMini е четириног...

"Изследването ни доказва, че дори неголемите стимули, като странен звук или ярък етикет на дреха, предизвикват неголямо ниво на хроничен стресов отговор, който след това активира хиперчувствителност. А когато симпатичната нервна система се активизира хронично, то организмът сякаш се намира в постоянно състояние на борба. Това води до някои имунни промени, както в организма на човека, така и в поведението му, настроението и работата на главния мозък", обяснява д-р Никол Тетро, съавтор на изследването.

Actualno.com

Етикети:

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
    Глупости на търкалета! Имам един комшия, който е тъп като галош, но е в постоянен стрес и непрекъснато търси начин да предизвика скандал с всеки.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Румен Радев: Независимостта е нагледен п...

Прокламацията на Независимостта бе триумф на българската държавност, ясен знак към Европа и света, че млада България ще отстоява с всич...