Доказаха ползата от кафето за мозъка

5690
Доказаха ползата от кафето за мозъка
Снимка: Gabriel Alva / Pixabay

Тези, които всекидневно пият кафе, са с по-малък риск от развитието на когнитивни нарушения с възрастта. Причината е, че в техния мозък по-бавно се натрупват амилоидни белтъци – главната причина за възникването на болест на Алцхаймер. Това са установили австралийски учени, които са публикували резултатите от своите изследвания в изданието Aging Neuroscience.

Анализирайки данните от голямо наблюдателно изследване, проведено в продължение на десет години от университета „Едит Коуън“, авторите са установили връзка между кафето и няколко важни маркера, свързани с болестта на Алцхаймер.

През зимата кафето има повече ползи, отколкото предполагате

Нищо не изглежда по-хубаво от това да се събудите с гореща чаша кафе сутрин. Кафето не е просто напитка, то е усещане. Както една извес...

"Открихме, че участниците с по-висока консумация на кафе имаха по-нисък риск от развитие на болест на Алцхаймер“, казва Саманта Гарднър от Центъра за изследване и лечение на болестта на Алцхаймер в Школата по медицина към университета „Едит Коуън“.

Резултатите показали, че при любителите на кафе са по-малко подложени на изменение с времето тези области от мозъка, които отговарят за изпълнителните функции, включващи планиране, самоконтрол и внимание. „Кафето може да е особено полезно за възрастните хора, които са подложени на риск от снижаване на когнитивните функции, но нямат никакви симптоми – казва д-р Гарднър. – Това е просто нещо, което хората могат да променят. Възможно е да разработим препоръки, които хората да могат да следват в средна възраст, и се надявам, че това ще има дълготраен ефект.“

Във въпросното изследване авторите не са си поставяли за цел да определят оптималната ежедневна доза кафе, но според изследователите две чаши на ден няма да навредят.

"Ако средната чаша кафе, приготвена вкъщи, е 240 грама (изследователите имат предвид шварц кафе, а не еспресо – б.р.), увеличаването до две чаши на ден може потенциално да снижи риска от спадането на когнитивните функции с 8% след 18 месеца, а намаляването на темпото на натрупване на амилоид в главния мозък за същия период ще бъде около пет процента“, смята ученият.

Любимата музика помага при Алцхаймер

Изследователи от Канада са изяснили, че многократното слушане на значима за човека музика помага за развитието на пластичност на мозъка...

При болестта на Алцхаймер амилоидът се слепва, образувайки плаки, токсични за мозъка. Учените са установили, че при тези, които редовно пият кафе, този процес протича по-бавно. Но дали това е свързано с кофеина, или с други вещества в кафето, изследователите все още не знаят. Предстои тепърва това да се определи с точност.

Предишни изследвания са установили, че необработеният кофеин е ефективен за предотвратяване на влошаването на паметта при мишки. Обикновено в кафеените напитки отсъства необработен кофеин, но там има други вещества, като кафестол, кахвеол и ейкозаноил-5-хидрокситриптамид, които също са доказали своята ефективност.

Учените още не са анализирали дали въздействието на кафето върху мозъка се променя в зависимост от начина на неговото приготвяне и добавянето на мляко или захар.

 

Честата употреба на сладки напитки повишава риска от деменция

Броят на хората, страдащи от деменция, може да нарасне съществено в близките 30 години, смятат учените от Медицинската школа при Бостън...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Бронзова лампа била култов предмет, свързан с Дионис

Откриха "скулптура" на възраст 130 000 години в ЮАР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно