Древна "алтайска амазонка" се оказала мъж

9083
Древна "алтайска амазонка" се оказала мъж

Сензационни данни от палеогенетични изследвания на носителите на пазирикската култура са публикували новосибирските археолози. ДНК анализите установили, че открита преди 25 години "алтайска амазонка" е от мъжки пол, пише "Российская газета".

Резултатите от молекулярно-генетичния анализ на телета на двама воини, открити в могилата Ак-Алаха 1, са публикувани в списанието на сибирския отдел на РАН „Наука от първи ръце“.

Откриха гробница - феномен за християнската археология

Новата гробница открита от проф. Казимир Попконстантинов на остров Св. Иван се оказа празна днес, когато беше отворена за първи път в п...

Могилата с необичайния гроб е била открита на платото Укок в Алтай преди четвърт век. Дълго време се смятало, че в нея са били погребани баща и дъщеря – стар опитен воин и млада амазонка.

„Това беше първото неограбено, замразено погребение на пазирикската култура, където в ледовете се е съхранило всичко, което обикновено не се съхранява – погребалният инвентар, фрагменти от костюма, снаряжението на конете – спомнят си новосибирските археолози Вячеслав Молодин и Наталия Полосмак. – Погребаните в нея хора са имали доста висок социален статус и са се отнасяли към елита на пазирикското общество, те са били воини ездачи.“

Тъй като телата не били мумифицирани, техният пол и възраст били установено по скелетните останки. Антрополозите смятали, че в първия гроб е погребан мъж на възраст 40-45 години, а във втория – момиче на 16-17 години. Впрочем редица учени още тогава отбелязали необичайните черти на лицето на младата амазонка – по-конкретно големия череп и масивната долна челюст.

Но в този гроб били открити 34 раковини от каури, смятани за символ на женската плодовитост, и обици, което потвърдило изводите на антрополозите. Учените издигнали хипотеза за възможното съществуване на традиция в пазирикското общество, според която младите момичета от елита можело да усвояват боравенето с оръжие, преди да се омъжат.

Тепърва ще се прави ескпертиза как да не се наводнява гробницата на Севт III

Експерти на Министерството на културата извършиха днес спешна проверка на състоянието на тракийската гробница на Севт III край Казанл...

Но 25 години по-късно красивата легенда за алтайските амазонки била разрушена.

ДНК анализът, извършен в Института по цитология и генетика, показал, че вторият гроб е на младеж, който вероятно се е падал племенник на първия. Освен това учените установили, че по-старият воин е страдал от силни поражения на костно-ставния апарат и е бил почти инвалид. Причината за гибелта на неговия племенник още не е установена.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com