Древни мумии на принесени в жертва деца са открити в Перу

6159
Древни мумии на принесени в жертва деца са открити в Перу
Снимка: National University of San Marcos

Перуански археолози са открили 14 мумии, увити в плат и овързани във въжета, шест от които са деца. Останките на един от възрастните според изследователите са принадлежали на богат търговец, който е имал висок социален статус в местното общество. Останалите 13 мумии може да са доказателство за жертвоприношение, извършено около 800–1200 г. от н.е. Това става ясно от съобщение на Националния университет „Сан Маркос“.

В покрайнините на Лима се намира голям паметник от предколумбова Америка - Кахамаркиля. Този град се е появил около 400-600 г. от нашата ера, когато културата Уари е съществувала на перуанското крайбрежие и е достигала своя разцвет в навечерието на испанското завоевание. Археолозите са открили там множество останки от жилищни къщи, построени от сурови тухли. След Уари градът е населяван от различни народи. В началото на II хилядолетие там идват носители на културата Ичсма, а след това - инките. Учените смятат, че този град е бил важен търговски център, който е привличал както жителите на крайбрежните, така и на планинските райони.

1200-годишен изкуствен остров е открит в Бахрейн

Група британски археолози, водени от професор Робърт Картър, са провели разкопки на остров Ал Сая в Бахрейн. Този остров и преди привли...

Индианците Чинча правели нанизи от прешлените на починалите си близки

Перуански археолози под ръководството на Йомира Уаман от Националния университет „Сан Маркос“, са провеждали разкопки на Кахамаркиля. Още през ноември 2021 г. те открили подземна гробница, която съдържала необичайна мумия, овързана с въжета. Погребалният обред и откритата керамика позволяват да се датира тази находка около 800–1200 г. от н.е., т.е. преди инките.

Учените провели съдебномедицинска експертиза и направили томография на мумията, като установили, че останките принадлежат на мъж, починал на възраст 35-40 години. Археологът Питър ван Дален Луна, който отговарял за изследването на тази находка, заключил, че мъжът е имал висок социален статус в местното общество и вероятно е бил богат търговец.

По-нататъшни разкопки разкрили до гробницата мумифицираните останки на шест деца и седем възрастни, чиито тела били увити в плат и завързани с въжета. Учените смятат, че тези хора са свързани с откритата по-рано мумия. Възможно е това да са децата, съпругите или слугите на „търговеца“, които са били принесени в жертва като част от погребалния ритуал, за да придружат мъжа в отвъдното. В бъдеще учените планират да изпратят проби от находките за изследване, за да получат радиовъглеродно датиране, да разчетат ДНК и да анализират стабилни изотопи в костния колаген.

Странен барабан на 5000 г. е открит в гроб на три прегърнати деца

Произведение на древно изкуство, което е на около 5000 години, ще бъде изложено следващата седмица от Британския музей. Археолозите не ...

Мистериозната цивилизация уари принасяла в жертва деца

През 2018 г. учени от Националния университет в Трухильо и Университета Тулейн открили останките на повече от 200 лами и 140 деца в Хуанчако (Северно Перу), което в момента се счита за най-голямото доказателство за детски жертвоприношения. Експертите свързват масовото убийство с опит за запазване на реколтата при неблагоприятно време.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com