Инките устройвали ритуални пиршества с печено камилско месо

22009
Инките устройвали ритуални пиршества с печено камилско месо
Снимка: Lidio Valdez and Katrina Bettcher / World Archaeology

Археолози са открили три глинени пещи по време на разкопки на паметника Тамбо Виехо в Перу, които инките са използвали за приготвяне на храна при ритуални празници. Растителните останки и животинските кости показват, че за такива пиршества се е приготвяло месо заедно със сладки картофи или маниока - предимно млади мъжки камили. Уреждайки пиршества с храна и алкохол, инките си спечелвали благоразположението на поданиците, също като техните предшественици Уари. Резултатите от изследването са публикувани в списание World Archaeology.

През XV век инките създали най-голямата предколумбова държава в Южна Америка. Подобно на по-древната андска цивилизация Уари, съществувала през втората половина на I хилядолетие след Христа, инките редовно провеждали ритуални пиршества, за да засилят влиянието си в завладените или присъединени земи. Подобни тържества, фиксирани от испанците, се провеждали ежемесечно и били съпровождани от жертвоприношения, ритуални танци и песни, както и от консумация на големи количества ферментирали напитки (чича) и храна. Те се устройвали за сметка на държавата и преследвали като цел поддържането на политическа лоялност.

Боя върху древна маска от Перу съдържа човешка кръв

Преди 30 години археолозите отворили гробницата на заможен човек на около 40-50 години. Той бил представител на сиканската култура, пре...

Древни индианци от Андите използвали наркотици и бира, за да укрепват властта си

След като инките включили долината Акари в своята империя около средата на XV век, те основали там административния център Тамбо Виехо, който просъществувал доста кратко време. Археолозите са открили на този паметник някои черти, характерни за инките, например два правоъгълни площада, от които силно зависело планирането. Повечето от сградите са изградени от суров кирпич, който бил полаган върху основа от камъни и глинен разтвор. Прави впечатление, че преди изграждането на техните структури местните жители са принасяли в жертва морски свинчета.

Лидио Валдес от Университета в Калгари и независимият изследовател Катрина Бетчер са изследвали три земни пещи, открити неотдавна при разкопки на останките от структури близо до главния площад на Тамбо Виехо. Според учените те са били използвани за приготвяне на храна, предназначена за голям брой хора.

Първата пещ представлявала цилиндрична яма с диаметър 48 сантиметра и дълбочина 60 сантиметра. Отворът на ямата отгоре бил облицован с камъни в кръг. Археолозите са открили вътре пепел, дървени въглища и листа от ядлива кана (Canna edulis), които били открити и извън ямата. Освен това учените откриха останки от растения близо до фурната, фрагментирани кости от камилови (Camelidae) и няколко принесени в жертва морски свинчета, някои от които били украсени с ярко оцветени обеци и огърлици.

Мистериозната цивилизация Уари принасяла в жертва деца

Инките давали алкохол и дрога на принасяните в жертви деца

За науката и света не е тайна, че древни цивилизации, като инките и ацтеките, са принасяли в жертва човешки същества, за да умилостивят...

Втората фурна се оказала по-голяма и по-добре конструирана. Тя също била с цилиндрична форма, с диаметър около един метър и дълбочина 1,2 метра. Стените ѝ били облицовани с дребни камъни, намазани с глина. Това показва, че тя е била предназначена за многократна употреба. Вътре в ямата археолозите открили дървени въглища, листа от инга (Inga feuilleei) и ядлива кана, както и частично изгорял сладък картоф (Ipomoea batatas). До пещта бил намерен счупен съд, който може да е бил предназначен за чича, както и частично изгорени камилски кости.

Третата пещ се оказала най-малката и била яма с диаметър 40 сантиметра и дълбочина 30 сантиметра. По дизайн тя приличала на първата пещ. До нея имало листа на ядлива кана, както и счупен голям керамичен съд. Първата и третата находка, според изследователите, са подобни на съвременните перуански пещи за приготвяне на пачаманка.

Учените отбелязват, че, съдейки по писмени източници, обикновените жители на империята на инките рядко са употребявали месо, с изключение на празниците, спонсорирани от държавата. В Тамбо Виехо са открили малък брой кости от морски свинчета, птици, риби и 1897 кости от камилови, което потвърждава използването на последните като основен източник на месо в тази област. Изследването установило, че костите са предимно от млади мъжки животни. Археолозите смятат, че пиршествата в Тамбо Виехо включвали сладки картофи, маниока (Manihot esculenta) или подобни култури и подправени меса, печени в земни пещи.

Невидими структури на инките са открити в Мачу Пикчу

Според учените инките са разбирали, че съвместните празници помагат за установяване на доверие и приятелски отношения със покореното население. Това били пищни ритуални празненства на обществени места (вероятно площади), на които управляващият елит предоставял големи количества напитки, храна, кока и други ценни неща.

Неизвестен град на ацтеките е открит в подножието на вулкан в Мексико

Руини на неизвестен досега церемониален комплекс на около 1000 години са открили археолози от INAH - Националния институт по антрополог...

По-рано учените установиха, че инките са избирали за жертвоприношения на вулкани добре развити деца. Освен това археолозите са открили погребение на две лами, едната от които била с изтръгнато сърце.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com