Древните хора се връщали от Евразия в Африка

11498
Древните хора се връщали от Евразия в Африка

Учените за първи път секвенирали генома на древен африканец и изяснили, че в гените на жителите на континента присъства доста повече евразийски материал, отколкото се смятало преди – поради тайнствена възвратна миграция от Евразия преди новата ера, съобщава Science.

ДНК за анализ била взета от череп на мъж, погребан преди около 4500 години в пещерата Мота в етиопските планини. Пещерата се оказала достатъчно суха и студена, за да издържат молекулите ДНК няколко хиляди години, без да се разпаднат. Преди това генетичен анализ на древни хора е провеждан само с останки от умерени и полярни ширини.

Прародителят на хората и маймуните е бил изправен (ВИДЕО)

Наблюдения на това, как шимпанзето се придвижва на два крака и се върти по време на ходене, сочат, че нашият общ прародител с тези майм...

Човекът от Мота е живял дълго преди тайнствената миграция от първото хилядолетие преди новата ера, когато обитателите на Близкия изток неочаквано започнали да заселват Африканския рог.

Но анализът на неговия геном показал, че тези евразийски мигранти са били близки родственици на земеделците от ранния неолит, които започнали да заселват Европа преди седем хиляди години (измествайки оттук палеолитните ловци).

С други думи, в Африка са се върнали потомците на същите групи, които преди четири хиляди години се преселили от Близкия изток на Балканите и по-нататък в Европа.

Мащабите на този обратен поток се оказали неочаквано големи – до една четвърт от населението на Африканския рог е било от евразийски мигранти. След това те очевидно са се разпространили по целия континент.

Неизвестен човешки прародител е открит в Южна Африка

В южноафриканска пещера учените са открили 15 скелета, принадлежали на човекоподобни същества, които са живели на нашата планета преди ...

"Ето в какво е въпросът – какво ги е накарало изведнъж да се отправят в Африка?", отбелязва съавторът на статията Андреа Маника. Очевидни климатични стимули за тази миграция засега не се открити. По данни от археологията се вижда само, че пристигането на близкоизточното население съвпада с началото на култивирането на Източна Африка с пшеница и овес – тоест мигрантите са помогнали за развитието на селско стопанско в своята нова родина.

"Геномите на този миграционен поток са се разнесли по целия континент – до йоруба на западното крайбрежие и пигмеите мбути в сърцето на конгоанските джунгли. Седем и шест процента от генома на тези народи имат евразийски произход", разказва Маркос Галего Лоренте, друг съавтор на статията. Това разнасяне се е случило няколко хилядолетия след пристигането на евразийците, при експанзията на бантуезичните народи в централната и южната част на континента.

Колкото до съвременните жители на Земята, то непосредствени потомци на човека от Мота са етиопците от същата планина (при тях били открити общи гени, отговарящи за адаптацията към високопланинските условия и непоносимостта към лактоза).

Към неолитните земеделци от Евразия най-близко са съвременните сардинци – техният остров е бил сравнително изолиран от по-късните миграции, отбелязва Lenta.ru.

Двулик Янус от Сибир претендира за прародител на човека

Когато палеонтолозите сравнили останките от рибата Janusiscus schultzei от платото Путорана, с други риби от девонския и силурския пери...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com