Двойствената природа на домашните кучета

7365
Двойствената природа на домашните кучета
Снимка: iStock/Guliver

Генетици от Оксфордския университет са анализирали геномите на древни кучета и са открили, че опитомяването на вълка и превръщането му в "най-добрия приятел на човека" е протичало не веднъж, а поне два пъти – независимо един от друг, в Източна и Западна Евразия. Резултатите от изследването са публикувани в изданието Science.

Известно е, че предците на всички породи домашни кучета са били вълците, но за учените оставаше загадка как именно и къде се е случило опитомяването на дивите животни.

Кучета и примати виждат магнитното поле

Някои животни имат способност за магнитна ориентация, тоест могат да забелязват магнитни полета. Сега учените са изяснили, че молекулит...

Предишни генетични изследвания са сочили, че опитомяването на вълка е било еднократно събитие, но не било ясно дали то се е случило в Централна или Източна Азия.

Генетиците са анализирали 59 последователности на митохондриалната ДНК, извлечена от останки на кучета, живели на територията на Европа преди 3000-14 000 години, а също и пълния геном на древни ирландски кучета, открити около Нюгрейндж и живели преди 4800 години.

Получените данни били сравнени с геномите на съвременни вълци и кучета от различни породи от Западна Европа и Източна Азия.

Резултатите показали, че между кучетата от два региона съществуват дълбоки различия. Според изследването едната група животни – източноазиатските кучета – е произлязла от своите диви събратя няколко хилядолетия след първото опитомяване. След това те по-скоро са били пренесени в Европа, където частично заменили кучетата, появили се във времената на палеолита.

Учените разбраха защо древните китайци са яли кучета

Новосибирски учени изясниха кога и защо древните китайци са започнали да употребяват кучета в храната си. Оказва се, че в VIII-XIX хил...

Митохондриалната ДНК се намира в митохондриите и представлява гени, които кодират белтъци, необходими за изпълнението на функциите на органелите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно