Дължината на мъжкото "достойнство" се увеличила с една четвърт от 1992 г.

4808
Дължината на мъжкото "достойнство" се увеличила с една четвърт от 1992 г.
Снимка: Rowan Simpson / Unsplash

Уролози от Станфордския университет (САЩ), клиниката „Сан Рафаел“ (Ospedale San Raffaele) и университета Vita Salute San Raffaele в Милано, както и университета „Ла Сапиенца“ в Рим (Италия) установиха, че средната дължина на пениса в състояние на ерекция се е увеличила с 24% за 29 години. Освен това тенденцията се наблюдава в световен мащаб, става ясно от изследване, публикувано в The World Journal of Men's Health.

„Размерът на пениса е измерван в няколко предишни изследвания, но досега нямаше цялостно изучаване на географските вариации или времеви тенденции. Целта на нашия систематичен обзор и метаанализ е критично да оценим достъпната литература и да разберем как дължината на половия член се е променила с течение на времето и в различни региони на планетата“, разказват авторите.

Изследвания, които споменават размера на мъжките генитални органи, били търсени в базите данни PubMed, Embase и Cochrane от момента на тяхното създаване. Общо 75 статии и 55 761 мъже на възраст от 18 до 86 години били подложени на „критична оценка“. Изследователите също така взели предвид региона, в който живеели участниците, тяхната възраст, годината на публикуване на изследването и размера на извадката. От анализа били изключени работите със „самоотчети“: всички измервания били извършени именно от специалисти.

Размерът има значение: Има връзка между дължината на пениса и големината на носа

„В 33 изследвания се съобщава, че дължината на половия член в покой варира от 5,20 до 13,8 сантиметра. В 64 изследвания е анализирана дължината на пениса в еректирало и „разтегнато“ състояние, тя варира от 8,98 до 17,50 сантиметра (средно – 12,93 сантиметра), а по време на ерекция – средно 13,93 сантиметра“, се отбелязва в работата.

Въз основа на резултатите от всички оценки учените стигнали до извода, че дължината на еректиралия пенис от 1992 г. до 2021 г. се е увеличила средно с 24% – от 12,27 до 15,23 сантиметра. В същото време нямало промени в размера на органите в покой.

„Видяхме значителна разлика в размерите на пенисите в различните географски региони. По-високи показатели са фиксирани при африканците на юг от Сахара, средни – при европейците, южноазиатците и северноафриканците, и по-ниски – при източноазиатците. Причината за тези разлики обаче остава неизвестна и тъй като миграцията продължава, разликата може да намалее“, добавят учените.

Причините, поради които дължината на мъжкия полов орган в състояние на ерекция се увеличава с времето, също все още не е ясна. Но както предполагат авторите на изследването, промените се дължат на това, че половото съзряване при съвременните момчета настъпва по-рано, а пубертетът е свързан с увеличаване на размера на тялото, включително дължината на половия член.

В допълнение някои изследователи са издигали хипотезата, че роля в по-ранното полово съзряване може да играят заседналият начин на живот, наднорменото тегло или въздействието на вещества, разрушаващи хормоните. „Временният спад в броя на сперматозоидите и нивата на тестостерон, разпространението на тумори на тестисите и увеличаването на броя на вродените дефекти на гениталните органи също се обясняват с влиянието на околната среда и начина на живот“, обобщават авторите на статията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com