Ето как коронавирусът може да се разпространява с говорене

10985
Ето как коронавирусът може да се разпространява с говорене
Снимка: iStock

Говоренето тихо и с нормален тон произвежда течни капчици, толкова малки, че могат да останат достатъчно дълго във въздуха, за да влезнат в поемания от други хора въздух и са потенциална опасност от заразяване с COVID-19. Аерозолите, образуващи се при разговор на заразени хора могат да представляват заплаха за други, даже намиращи се на значително разстояние и в закрити пространства, особено при лошо проветряване. За тази опасност разказа американското здравно издание STAT, базирайки се на научни публикации и коментари на биолога от Харвардския университет Матю Мезелсън по повод изследване, в хода на което чрез лазер били визуализирани разпръскващите се във въздуха капчици при произнасяне на фразата „останете здрави“. Публикацията бе представена подробно и от руската информационна агенция „Россия Сегодня“.

Видео от експеримента е публикувано с резултатите на изследването в сп. „New England Journal of Medicine. Ето какво още пише по този повод цитираното издание STAT:

Китайската коронавирусна ваксина се тества успешно върху маймуни

Китайската коронавирусна ваксина успешно се тества върху маймуни, съобщава ТАСС. Изпитването върху хора, както се надяват разработчицит...

Въпросът дали коронавирусът може да съществува във формата на аерозоли се обсъжда активно от няколко седмици. Според публикувано през март изследване, този вирус може да се намира в разсипано състояние във въздуха при наличието на особени условия, включително, когато заразени хора са на интубация или им се прилагат други процедури. Обаче новото изследване, публикувано в сп. „New England Journal of Medicine“ навежда на мисълта, че новият коронавирус може да се предава от човек на човек просто по време на разговор.

По думите на цитирания биолог от Харвардския университет Матю Мензелсън, големите частици, които се образуват при кихане или кашляне остават във въздуха само в продължение на известно време, след което падат под въздействието на гравитацията, обаче по време на дишане и разговор се произвеждат по-малки и по-многочислени частици, които са прекалено малки, за да се утаят. Тези аерозоли после могат да се пренасят от слаби въздушни потоци, възникващи, когато хората ходят в стаята, при наличие на течение от отворени прозорци и врати, а също при работещи вентилатори, създаващи потоци на въздуха.

По-големите капчици, утаяващи се на повърхностите, също могат да предизвикат заразяване, ако хората ги докоснат, а след това пипнат лицето си. В такъв случай тези капчици и всякакви, съдържащи се в тях вируси, попадат в горните дихателни пътища, откъдето, при късмет могат да бъдат изхвърлени с носния секрет или глътнати преди да успеят за предизвикат заразяване. За разлика, аерозолите са толкова малки по размер (няколко микрона или няколко десетхилядни от инча), че проникват дълбоко в белия дроб и заразяват клетките там.

Визуализацията

В хода на изследването група специалисти, оглавявана от Филип Анфинруд и Адриан Бекс от Националните институти по здравето на САЩ накарали доброволци да произнесат фразата „останете здрави“ в отверстие на картонена, черна отвътре, кутия и използвали зелен лазер за създаване на светлинен екран примерно на 10 сантиметра от отверстието, а след това, когато хората произнасяли фразата, учените фиксирали всички капчици, достигащи тази светлинната завеса. Видеокамерата на iPhone 11 Pro фиксирала приближаващите се капки, които предизвиквали неголеми разпръсквания при преминаване през светлинния екран и това позволило на учените да определят техния, размер.

Истина или лъжа: Китайската комунистическа партия е създала и е виновна за коронавируса

Коронавирусът SAR-CoV-2 определено се оказа най-голямата заплаха за света от Втората световна война – заплаха, която се превърна ...

„Образува се огромно количество аерозолни капки“, съобщават учените и уточняват, че при произнасяне на звука «th» в думата healthy (здрави) се създавало най-голямо количество капки. При по-силен глас, се образували по-голямо количество капки (347), отколкото при по-спокоен (227).

Когато доброволците произнасяли фразата „останете здрави“ през навлажнена кърпа, количеството капки, попадащи в картонената кутия се свеждало до нула, показал още експериментът.

Учените не са провеждали измерване на това колко далеч могат да бъдат пренасяни във въздуха малките капчици и колко дълго могат да остават във висящо състояние при различно състояние на окръжаващата среда. Освен това, в хода на експеримента не били използвани никакви вируси, отбелязва още цитираното издание и посочва, че в предишни изследвания, публикувани в сп. „New England Journal of Medicine“, е направен извода, че малките капчици, съдържащи коронавирус, са способни да преминават в аерозолно състояние.

С предишни изследвания, нямащи отношение към COVID-19, посочва още изданието, е установено, че капките, изпускани по време на разговор, са по-малки по размер, от възникващите при кашляне или кихане, заради което именно те изглежда могат да остават висящи във въздуха по-дълго време. Частици с диаметър от 10 микрона – колкото една седма от дебелината на човешки косъм, остават около 9 минути, отбелязва изданието, позовавайки се на публикация в сп. "Aerosol Science and Technology".

Отчитайки факта, че аерозолите отново започнаха да се разглеждат като възможен източник на зараза с коронавирус, Мезелсън препоръчва „да се носят съответни маски, ако в близост има заразен човек и да се проветряват закритите пространства, където присъстват такива хора или в които са били по-рано“.  Но често е невъзможно да се определят носителите на вируса, отбелязва изданието и обръща внимание, че според публикувано наскоро в сп. "Nature Medicine" изследване, заразените с COVID-19 хора стават преносители на вируса от два или три дни преди да получат симптоми на заболяването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com