Ето какво е разрушило екосистемите

8446
Ето какво е разрушило екосистемите

Гигантските китове и измрелите земни бозайници (мамути, мастодонти и ленивци) доскоро са играли ключова роля в поддържането на плодородието на планетата, изяснили учените.

Тези животни са пренасяли хранителни вещества от морските дълбини на брега, нагоре по течението на реките и върховете на планините. Изследване на тази тема е публикувано в сп. PNAS.

Новият Суецки канал заплашва екосистемата на Средиземно море

Откритият преди дни нов Суецки канал Между Червено и Средиземно море поставя екологични въпроси. Докато власти и политици се радват, ч...

Масовото измиране и изтребване на големи животни е разрушило тази планетарна система. "Нарушеният глобален цикъл отслабва здравето на екосистемите, вреди на риболовния отрасъл и селското стопанство", отбелязва съавторът на статията Джо Роман.

На сушата способността на животните да пренасят фосфор и други хранителни вещества (във вид на фекалии, урина и други продукти от жизнената дейност) в различни райони се е снижила с 96%. Главна роля в това е изиграло измирането на мегафауната (големите животни) от плейстоцена. Човешката дейност е довела до концентриране на хранителни вещества в няколко отделни стоянки.

Що се отнася до морето, то способността на китовете и другите бозайници да пренасят фосфор от дълбините на моретата към повърхността и на сушата се е снижила почти с три четвърти. Учените са изчислили, че преди началото на мащабната китоловна промишленост животните са пренасяли около 340 млн. кг, а сега тази цифра се е съкратила до 75 милиона. Освен това измирането на морските птици и хвърлящи хайвер риби е лишило сушата от още 110 милиона.

Изследователите подчертават, че домашните животни (от рода на крави и свине) при цялата им многобройност не могат да поемат ролята на големите диви тревопасни. Стените и оградите ограничават движението на домашния добитък и хранителните вещества, които те изработват.

Откриха потенциално годни за клониране останки от мамут

Якутски биолози и генетици са открили кожа и някои други останки от мамут, които потенциално може да се използват в генетични експериме...

Сега типичният маршрут отвежда последните от хълмовете в океана, докато преди скитащите тревопасни и бозайниците от морето са ги изкачвали от дълбините на морето до най-високите планини, отбелязват учените, цитирани от Lenta.ru.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно