Необичаен катаклизъм. Учени установиха причините за смъртта на града на библейския Голиат

8674
Необичаен катаклизъм. Учени установиха причините за смъртта на града на библейския Голиат
Снимка: Dr. Yoav Vaknin, TAU’s Nadler Institute of Archaeology

Археолози разгадаха една от библейските тайни – как е загинал прочутият град Гет. Според Светото писание той е бил опожарен от арамейците. Но фактите говорят, че в унищожаването на града са участвали по-могъщи сили.

На гости на Голиат

Тел ес-Сафи между израелските градове Ашкелон и Бейт Шемеш ежегодно привлича хиляди туристи от цял ​​свят. Любителите на историята се интересуват да видят със собствените си очи монументалната могила – останки от някогашната слава на могъщи древни царства.

Преди почти три хиляди години на мястото на живописен хълм се е издигал град Гет – един от центровете на филистимското Петоградиее. В зората на своята история Юдейската държава води ожесточени войни с филистимците. Всеки знае една от битките.

Филистимците застанаха от едната страна на планината, а израилтяните – от другата страна на планината, така че долината беше между тях. От филистимския лагер излезе юнак на име Голиат, от Гет, висок шест лакътя и една педя.

Първа книга на царете, 17:3-4

Срещу великана се изправя младият пастир Давид, бъдещият юдейски цар. Използвайки само камък и прашка, той побеждава Голиат и му отрязва главата. Съвременните археолози обаче са привлечени от Гет не само като родина на известния библейски гигант. От Светото писание става ясно, че след поредица от военни поражения градът практически веднага запада.

ОЩЕ: Къде е погребан библейският Голиат? Може би там, където е бил разпнат Исус

Давид, що уби Голиата Orazio Gentileschi / Public Domain

Около VIII век пр.н.е. той е разрушен от армията на арамейския цар Азаил, за което разказва Втора книга на царете. Гет окончателно слиза от световната сцена два века по-късно – след като е завладян от асирийците и след това от вавилонците.

Пълноценните разкопки, започнали през 90-те години на миналия век, поставили трудна задача пред изследователите – да потвърдят или опровергаят библейските сведения. Резултатите от първите експедиции показали, че не само обикновените смъртни са били замесени в древната катастрофа.

Дело на човешки ръце

Една от главните находки, които биха могли да помогнат за разкриването на мистерията, са руините на филистимски храм. През 2010 г. те са открити на територията на града заедно с участък от отбранителната стена. Блоковете на светилището и отбранителният вал лежали като преобърнати плочки на домино.

Смятало се, че причината за това е било земетресение. В Стария завет също се споменава за катаклизма. Но с увеличаване на площта на разкопките станало ясно: това не е така. Останалите сгради в Гет не се срутили като къща от карти.

Версията с природно бедствие не била изоставена. Освен това анализът на проби от тухли, извършен през 2021 г., показал, че почти всички къщи са изгорели. И това е доста странно: мощният пожар сякаш е горял няколко десетилетия.

Възникнал въпросът дали Гет е бил застигнат от същата съдба като Содом и Гомора. Днес почти няма съмнение, че „градът на греховете“ е бил унищожен от „небесен огън“. Преди три години екип от американски археолози, ръководен от професор Джеймс Кенет от Калифорнийския университет, изследва подробно хълма Тел ел-Хамам в Йордания. Именно на неговото място, съдейки по библейските описания, са се намирали Содом и Гомора.

ОЩЕ: Божият гняв: учени разкриха тайната на гибелта на Содом и Гомора

Содом и Гомора Jacob de Wet II / Public Domain

Вниманието на специалистите било привлечено от необичаен слой пръст и съдържанието му. Ивица пръст с дълбочина един и половина метра се състояла почти изцяло от пепел. В нея били открити издути кирпичени тухли, разтопени парчета стъкло и най-важното – човешки кости. Или по-скоро частици от такива. Микроскопският анализ показал наличието на пукнатини в тях, запълнени с разтопен пясък.

Освен това в този метър и половина слой имало необичайно голямо количество платина, никел и иридий. Тези метали почти липсват в повърхностните слоеве на Земята. Но има много от тях в астероидите на Слънчевата система. Сумата от фактите довела екипа на Кенет до извода, че Содом и Гомора са били заличени от лицето на земята от метеорит.

Но в случая с филистимския Гет тази версия не сработила. Първо, нямало подобен "космически" слой от платина и иридий. Второ, откритите керамични парчета и човешки кости не носели следи от мощни температурно въздействие.

Освен това пак през 2021 г. група археолози от израелския университет „Бар-Илан“ успяват да докажат, че унищожаването на Гет е дело на човешки ръце, а не на природата. Разкопките са извършени при така наречената водна порта – тесен проход, който обсадените жители са използвали като пътека към малък поток.

„Тъй като това място е най-ниската част на града и точката за достъп до основния му водоизточник, ние предположихме, че именно там са били съсредоточени арамейските атаки, тук те са пробили филистимската защита. [...] Няма нито основи, нито тухлени стени – изглежда така, сякаш някой умишлено е разглобил стената", обяснява , проф. Арен Майер, един от членовете на експедицията.

Но какво да кажем за многогодишния пожар – първоначалната версия за гибелта на Гет?

Преди или след

Миналата година експерти от университетите в Тел Авив, Йерусалим и Рамат Ган преразгледали резултатите, получени от техните колеги. Оказало се, че глината, от която са направени тухлите в Гет, съдържа много феромагнитни частици.

Давид и Голиат Michelangelo da Caravaggio / Public Domain

„Нагряването до 200 градуса или повече, както се случва при пожар, освобождава магнитните сигнали на тези частици и те имат тенденция да се изравнят с магнитното поле на Земята в това конкретно време и в това конкретно място. Докато тухлата изстива, магнитните сигнали остават заключени в новото положение и строителният материал създава силно и равномерно ориентирано магнитно поле, което може да бъде измерено“, разказва ръководителят на изследването Йоав Вакнин, професор в Института по археология Надлер.

Но тухлите може да са били изпечени преди унищожаването на Гет. Учените опровергават и този аргумент. Първо, технологията за изпичане идва в региона не през VIII век пр.н.е., а много по-късно.

Второ, след предварително изпичане блоковете биха имали многопосочни магнитни полета – тъй като работниците са ги поставяли в пещта в произволен ред, пояснява Вакнин.

Археологът отбелязва също, че предишните изследователи са изучавали само горната част на зданията. Температурата там е много по-висока и тухлите претърпяват значителни минералогични изменения. В резултат на това те са били идентифицирани като предварително изпечени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно