"Гени на смъртта" съкращават живота

3920
"Гени на смъртта" съкращават живота
Снимка: Thinkstock

Учените от Единбургския университет са изяснили, че мутациите в гените APOE и CHRNA (открити у 70% от населението на Великобритания) лишават техните притежатели средно с една година от живота. Откритието е представено в сп. Nature Communications, съобщава The Telegraph.

Изследователите са изучили ДНК на 150 000 жители на Великобритания, за да разберат доколко конкретни мутации са свързани с възрастта и смъртта на техните носители.

Гените казват дали да спортуваме

Мотивацията за физически упражнения или липсата на такава, може да бъде частично наследена. Това сочат резултатите от ново генетично из...

Оказало се, че носителите на мутантните гени APOE и CHRNA умират средно с 12 месеца по-рано. Освен това носителите и на двете мутации умират вече с четири години по-рано (такива са около трима души на хиляда).

Учените свързват тези гени със заболявания на дихателната система и с болестта на Алцхаймер. Но те съветват хората да не се паникьосват и напомнят, че начинът на живот влияе върху здравето не по-малко, а понякога и повече от гените.

Освен това изследователите отбелязват, че в бъдеще хората ще преминават скрининг за генетични мутации. Когато се знае предразположеността към една или друга болест, лекарите ще могат да вземат мерки – например притежателите на мутации в гена CHRNA е по-добре да не пушат, тъй като имат повишен риск от рак на белите дробове.

Оказало се също така, че мутациите влияят различно на мъжете и жените. Вариантът, свързан с болест на Алцхаймер, по-силно влияе на жените, а този, който е свързан с белодробните заболявания – на мъжете.

Бирата влияе на гените по-добре от кафето

Бирата оказва много по-добро влияние на гените отколкото кафето. Това показва ново изследване на американски учени, съобщава БГНЕС. Сл...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com