Гибелта на Атлантида – мит или все пак не?

23030
Гибелта на Атлантида – мит или все пак не?
Снимка: Léon Bakst / Public Domain

За Атлантида са написани томове книги, заснети са много филми, анимации и сериали. Но какво е Атлантида? Къде се намира? Знаем ли къде са корените на тази легенда и има ли реални извори?

Потъналата империя на Посейдон

Атлантида е легендарен остров (възможно архипелаг), разположен западно от Испания и Африка, където се е намирал едноименният град-държава. Според това, което се казва в диалозите „Тимей“ и „Критий“ на философа Платон, главният остров е бил приблизително с размерите на Великобритания и е потънал в резултат на природно бедствие преди около 11 500 години, тоест 9500 г. пр.н.е.

ОЩЕ: Кой се нуждае от Атлантида, когато съществува Атлит Ям?

Платон има и по-подробно описание на тази древна държава. Първоначално тя била разделена на 10 царства, управлявани от 10 синове на бог Посейдон от смъртна жена, и се намирала под негов протекторат. Там съществувала високоразвитата, богата и войнствена цивилизация на атлантите, която в своя залез решила да се разшири в близките земи.

Гибелта на Атлантида от Николай Рьорих. Public Domain

Те претърпели поражение във войната от цивилизацията на праисторическите (допотопни) гърци, а след това били унищожени от катаклизъм по волята на Зевс. Той сметнал страната Атлантида и нейните жители са твърде паднали морално и загубили своите божествени корени, стремящи се само към материални блага – богатство и власт. Те забравили, че изначално именно стремежът към добродетел и безразличието към лукса били причината за тяхното благоденствие.

„Докато те разсъждаваха така, а божествената природа съхраняваше в тях своята сила, цялото им богатство, което описахме, нарастваше. Но когато делът, наследен от Бога, отслабна, многократно се разтваряше в смъртна примес и надделя човешкият нрав, тогава те не бяха в състояние повече да носят своето богатство и загубиха благопристойност. За този, който умее да вижда, те представляваха срамно зрелище, защото бяха пропилели най-прекрасната от своите ценности; но неспособни да видят в какво се състои истинския щастливият живот, им се струваше, че са най-красиви и най-щастливи точно когато в тях кипяха необуздана алчност и сила.“

Из „Критий“

Когато се случило възмездието на боговете, победоносната атинска флота също пострадала – тя също потънала по време на бедствието, тъй като била наблизо. Изследователите са склонни да вярват, че това е било земетресение с огромен магнитуд и последвало цунами.

„Но по-късно, когато дойде времето за невиждани земетресения и наводнения, в един ужасен ден цялата ви воинска сила беше погълната от отворилата се земя; така и Атлантида изчезна, потъвайки в бездната. След това морето по тези места и до ден днешен остава неплаваемо и недостъпно поради плиткост, причинена от огромното количество тиня, която заселеният остров оставил след себе си.“

Из „Тимей“

Египетският жрец, чиято реч е дадена в „Тимей“, обяснява на предшественика на Платон Солон последвалата забрава на това събитие с това, че настъпилите по-късно глобални природни катаклизми, включително последният всемирен потоп, върнали човечеството към примитивното състояние на живот, а съвременниците на Солон могат да се задоволят само с неясни митове, подобни на детските приказки.

Атлантида е открита?

От гледна точка на науката засега няма достатъчно доказателства и факти, за да се смята Атлантида за реална. Впрочем както и самият мит. Тя остава загадка.

Досега археологически и геоложки проучвания на учените на възможните места, където съществува островът, не са дали положителни резултати. Може би просто не се афишират? От друга страна, броят на измислиците около тази тема ни кара да се отнасяме скептично към каквито и да било открития.

ОЩЕ: Съществувал ли е наистина митичният град Атлантида?

Единствените официални източници на знания за Атлантида, както и за Хиперборея, са писмени. Всъщност това вече не е малко. Много градове, споменати в Библията, по-късно са открити в резултат на разкопки. Ярък пример са Содом и Гомора. Струва си да си спомним и за Троя, в чиято реалност малцина вярвали, тъй като за нея става дума само в произведенията на Омир. Но благодарение на фанатичния ентусиазъм на археолога Хайнрих Шлиман погребаният град е открит в резултат на разкопки, които мнозина смятали за безнадеждни. В случая с гибелта на Атлантида разкопките се усложняват от факта, че тя е отишла дълбоко под водата.

Има много ентусиазирани изследователи на този проблем и дори наука – атлантология.

Произход на името Атлантида. Версии

Според диалога „Критий“ на Платон най-големият син на Посейдон и момичето Клейто се казвал Атлант. Именно той бил владетел на централния остров, станал цар на цялата държава, а братята му, назначени от Посейдон за архонти с техните наследства, му били подчинени. Островът и морето около него били кръстени на Атлант. Впоследствие Атлантическото море се „превърнало“ в океан.

Има и версия, че Атлантическият океан всъщност е кръстен на Атлантическо море, но то от своя страна било кръстено на титана Атлант, който според мита държи небесния свод на раменете си в крайната западна точка на Средиземноморието. Името Атлантида се предало и на острова, а праисторическата етимология е измислена, за да се придаде достоверност на историята.

Очевидно сравнително късният древногръцки мит за титана Атлант може да е ехо от спомена за допотопната Атлантида.

Къде се намира Атлантида на картата на света? Мнения на изследователи

Азорски острови

Най-популярната теория поставя потъналата Атлантида в района на Азорските острови, западно от Гибралтарския проток, който се наричал Херкулесовите стълбове.

ОЩЕ: "Тук има дракони". Какво може да се види на древните карти на света?

 

Атлантида: Допотопният свят
е псевдоархеологическа книга, публикувана през 1882 г. от политика популист от Минесота Игнатий Л. Донъли. Донъли смята разказа на Платон за Атлантида като до голяма степен фактологичен и предполага, че всички известни древни цивилизации са произлезли от тази изгубена земя чрез процес на хипердифузионизъм.

Карта от "Атлантида: Допотопният свят" - смятана за псевдоархеологическа книга, публикувана през 1882 г. от политика популист от Минесота Игнатий Л. Донъли, наричан "бащата на атлантологията". Той смятал разказа на Платон за Атлантида за до голяма степен фактологичен и предполагал, че всички известни древни цивилизации са произлезли от тази изгубена земя чрез процес на хипердифузионизъм. Public Domain

 

Карта на Атлантида в средата на Атлантическия океан от Атанасий Кирхер. Public Domain

Карта на Атлантида от Бори дьо Сен Венсан. Public Domain

Един от известните камъни от Ика, схематично изобразяващ част от картата на света. Отляво е континентът Му, отгоре е Северна Америка, отдолу е Южна Америка, отдясно е Атлантида. Brattarb / CC BY-SA 3.0

 

Египет, Кипър и Крит

Някои изследователи тълкуват писанията на Платон за Атлантида по различен начин. Същността на техните обяснения се състои в това, че не само Гибралтар е бил наричан Херкулесовите (Хераклови) стълбове. Те посочват, че според текста по времето, когато островът е заселен, навигацията не е била развита, което означава, че гърците физически не са могли да воюват на такива разстояния от дома. Къде според тях се намира Атлантида? Те я поставят в морска падина северно от Александрия.

Заслужава си да се отбележи, че за развитието на цивилизацията от разпръскването на племена до полета в Космоса са достатъчни 1000 години (знаем по себе си), следователно по време на залеза на атлантите народите около тях може да са били пропорционално развити и да са познавали мореходството. И островът трябва да е бил по-голям.

Други предположения

Съществуват цяла редица алтернативни мнения за това къде може да се е намирала атлантската цивилизация. Например:

  • Боливия
  • Крим
  • Санторини
  • Крит
  • Канарските острови
  • Мадейра
  • Антарктида

Къде се намира Атлантида сега на Google Maps?

Загадъчни линии близо до Гибралтар

Изследователи са открили мистериозни линии в Google Maps на юг от Азорските острови. Google коментира, че тези линии на дъното на Атлантическия океан са артефакт от батиметрични измервания. Специално оборудвани кораби събират данни с помощта на сонари и други инструменти за дълбочината на дъното и тези линии са маршрутите на такива кораби.

Можете да разгледате възможни останки от Атлантида ТУК.

Атлантида през годините

Да си признаем –  засега можем само да вярваме в Атлантида. Но годините нямат власт над нея. И нека не омаловажаваме значението на вярата. Често тя предполага мъдрост и по-дълбоко знание, отколкото е достъпно за повърхностната логика.

ОЩЕ: Четиримата конници на Апокалипсиса

Представете си, че след десет хиляди години в резултат на катаклизъм или геотектоника дълбините на океана се отворят и тайнственият остров отново се появи пред нас от тъмнината на вековете. Неговите дворци ще бъдат разрушени, а пелена от тиня ще продължи да крие историята на града от нашите потомци. Дали те ще помнят още легендите за нея?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com