Химици разрешиха 400-годишна алхимична мистерия

28400
Химици разрешиха 400-годишна алхимична мистерия
Снимка: David Teniers the Younger / Public Domain

Стана известно защо при взрив на гърмящо злато – взривно вещество – се появява ефектен лилав дим. Тази мистерия тревожи умовете на учените от XVI век.

Алхимиците за първи път откриват гърмящото злато преди повече от 400 години. Изготвено от златен хлорид и амоняк, този експлозив се отличава не само със своя смъртоносен потенциал (експлозивната му сила на единица маса е много по-висока от тази на черния барут), но и с необичайния си ефект. След детонация то оставя странен лилав дим, който не прилича на дима от барута.

ОЩЕ: Тайната на Философския камък

Група учени от университета в Бристол (Великобритания), ръководени от химика Саймън Хол, са публикували статия, в която обясняват защо се получава този специфичен дим. Работата е публикувана на уебсайта на електронния архив за препринт arXiv.

От алхимията към съвременната химия

През XVI век алхимиците били обсебени от идеята за превръщането на оловото в злато. Те често експериментирали с неблагородни метали и други химически елементи. Макар че не успели да получат желания „жълт метал“, експериментите довели до неочаквано откритие – експлозивно вещество, което по-късно е наречено „гърмящо злато“.

Синтезът на това взривно вещество е описан за първи път през 1585 г. от немския алхимик Зебалд Шверцер в неговата книга Chrysopoeia Schwaertzeriana. По-нататъшните изследвания на „гърмящото злато“ от учените Робърт Хук и Антоан Лавоазие през XVII и XVIII век подобряват процеса на получаване на веществото. А съвременната наука значително съкращава времето, необходимо за създаване на „гърмящо злато“. Ако по-рано това отнемало четири до пет дни, сега са необходими само няколко минути.

Въпреки че рецептата за взривното вещество е ясна и добре изучена, една мистерия останала неразрешена: защо при детонацията на „гърмящо злато“ се появява лилав дим?

Учените в миналото смятали, че причината за ефектния дим може да са златните частици. Изследователите дори имали косвени доказателства в подкрепа на тази хипотеза. Например германо-холандският алхимик и аптекар от XVII век Йохан Глаубер пише в бележките си, че „саждите“ от дима, възникващ от експлозията на „гърмящо злато“, понякога се използват за позлатяване на предмети. Макар и това да може да сочи, че хората в миналото са подозирали за съдържанието на златни частици в дима, това никога не е било тествано или доказано от съвременната наука.

Съвременни изследвания

Химикът Саймън Хол и колегите му от Бристолския университет се заели да проверят хипотезата. Учените първо получили „гърмящо злато“ в лабораторията. След това образецът от пет милиграма бил детониран върху алуминиево фолио. А после събрали дима с помощта на медни решетки и го анализирали под трансмисионен електронен микроскоп.

Изследователите успели да установят златни наночастици в образците и дори да получат изображения от тях. Резултатите от работата потвърдили изложената по-рано хипотеза, че цветът на дима от „гърмящо злато“ се дължи именно на златни наночастици, пояснява Хол.

ОЩЕ: Истински вещици и магьосници, съществували в историята

Сега британските химици планират да използват аналогичен метод за изследване на естеството на дим, получен при взрив на други метални съединения, като платина, сребро, олово и живак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно