Неандерталците ли са нашите предци?

10073
Неандерталците ли са нашите предци?
Снимка: RyanMcGuire/Pixabay

Нов човешки прародител, живял на територията на днешна Етиопия в средния плейстоцен, е получил своето официално название – Homo bodoensis, според мястото, където е открит негов череп. Статията е публикувана в изданието Evolutionary Anthropology Issues News and Reviews.

В средния плейстоцен, който обхваща периода преди 774 до 129 хиляди години, в Африка се е зараждал видът Homo sapiens, а в Европа се появили негови близки роднини – неандерталците. Този изключително важен период от гледна точка на антропологията обаче е слабо изучен.

Кой всъщност е общият прародител на всички животни?

В хода на изследвания, проведени наскоро, е била издигната идеята, че последният общ прародител на всички животни са били гребенестите ...

Международна група изследователи начело с палеонтрополога Миряна Роксандич от (Mirjana Roksandic) от Университета на Уинипег, са обявили даването на име на нов вид на човешки прародител - Homo bodoensis.

Наименованието произлиза от мястото Бодо Д'ар в Етиопия, където е бил открит череп на този наш предтеча.

Авторите смятат, че Homo bodoensis, който е обитавал Африка в средния плейстоцен преди около половин милион години, е бил пряк прародител на съвременния човек. Според предложената от тях класификация към новия вид следва да се отнасят голямо количество находки на Homo от Африка и някои от Югоизточна Европа, докато повечето хора от това време от Европейския континент правилно били класифицирани като неандерталци.

Традиционно тези фосили били отнасяни или към Homo heidelbergensis, или към Homo rhodesiensis, които имали няколко, често противоречиви, определения.

Общият прародител на човека и маймуните се оказа доста примитивен

Нова изкопаема маймуна от Испания накара учените да преразгледат своите представи за еволюцията на хоминоидите и другите примати, съобщ...

„Станало е невъзможно да се говори за еволюцията на човека в този период от време поради липса на подходяща терминология, признаваща географските различия на човека“, се казва в съобщение на Университета на Уинипег.

Неотдавна публикувани данни от анализа на ДНК са демонстрирали, че някои фосили в Европа, наречени Homo heidelbergensis, всъщност са принадлежали на по-ранните неандерталци. Тяхната ДНК не съответства и с изкопаеми останки от древни хора в Азия. В светлината на всички тези данни според авторите названието „хайделбергски човек“ като цяло е излишно и следва да се изключи от класификацията.

По същата логика авторите предлагат да се откажем и от названието Homo rhodesiensis, което се отнася към африкански находки от същия период. Учените смятат, че обособяването на новия вид ще внесе яснота в хаоса, царящ в еволюционните схеми.

„В науката термините трябва да бъдат ясни, за да облекчат комуникацията. Те не следва да се разглеждат като абсолютни, ако противоречат на летописите от вкаменелости“, казва Предраг Радович (Predrag Radović) от Университета на Белград, съавтор на изследването.

Двулик Янус от Сибир претендира за прародител на човека

Когато палеонтолозите сравнили останките от рибата Janusiscus schultzei от платото Путорана, с други риби от девонския и силурския пери...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Учените разкриват мистерията с произхода на древното „дърво на живота“

Въглеродният диоксид се увеличава 10 пъти по-бързо, отколкото през последните 50 000 г.

Психичните разстройства са в пряка връзка с насилието в детството

Товарете мозъка си, за да се предпазите от деменция

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com