Хората заселили САЩ преди 14 550 години

2533
Хората заселили САЩ преди 14 550 години

Археолози от САЩ са стигнали до извода, че първите хора може да са се озовали на територията на Америка по-рано, отколкото се е смятало преди. Изследването е публикувано в изданието Science Advances.

Учените са открили каменни оръдия на труда недалече от останки на кости на мастодонти. Територията на изследване e разположена близо до една от реките на щата Флорида, на 45 минути път от град Талахаси. Възрастта на находката е 14 550 години.

Загадъчни древни хора са определени като нов вид

Загадъчни древни хора от пещерата Благороден елен, открити през 2012 година в Китай, се оказали потомци на измрели или изправени хора, ...

Интересът към участъка на разкопките възникнал през 80-те години на ХХ век. Оттогава са правени няколко опита за изследване на територията, включително с водолази.

Между 2012 и 2014 година специалистите извадили няколко каменни оръдия и кости на животни. Използвайки най-новите методи за радиовъглероден анализ, изследователите успели да датират откритите артефакти.

Работата на археолозите установила, че хората са се заселили в югоизточната част на страната с 1500 години по-рано, отколкото смятали учените.

Откритата стоянка се явява най-древното свидетелство за присъствието на човека в югоизточната част на Северна Америка и възможно – на целия континент, ако се смята за вярно, че хората кловис са били първи там.

Артефакти от Созопол в Лувъра

Изключително ценни артефакти от района на Созопол са в основата на националната изложба, която ще гостува в Лувъра през 2015 година. Ар...

Днес в Северна Америка има пет региона, където е откривано присъствие на човека на повече от 13 200 години. Първите свидетелства за културата кловис се отнасят към този период.

Находката на учените позволява да се предположи, че представителите на културата може да не са били първите хора на континента.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com