X
 
 

И в Харвард започват експерименти с редакция на човешкия геном

1618 0
photo of И в Харвард започват експерименти с редакция на човешкия геном
Снимка: iStock/Guliver
Учени от Харвард също ще започнат свои експерименти с редакция на човешкия геном, съобщиха световните новинарски агенции. Новината идва дни след като китайски лекар обяви раждането на първите близнаци с редактирани в лабораторни условия гени, предаде bTV.

Д-р Вернер Нюхаузер обяви, че възнамерява да използва технологията CRISPR за да редактира човешки сперматозоиди. Целта е да се намали рискът от развиването на Алцхаймер в по-късна възраст. Екипът му пояснява, че в случая не става въпрос за промяна на генетичния код на ембриони, както е случаят в Китай, нито пък възнамеряват тези сперматозоиди да бъдат използвани за оплождане.

Новината за генномодифицираните бебета предизвика вълна от критики

Китайският изследовател Хо Джианкуи, който с екипа си създаде първите човешки същества с изкуствено изменени гени в света, обяви намере...

Поне не засега.

Помолен за коментира случая в Китай, д-р Нюхаузер заяви, че експериментите там са “грешна стъпка в правилната посока”. Според него технологията за редактиране на човешкия ген е важна за цялата цивилизация и е хубаво да се развива, дори и да не доведе до масово използване.

"Хората като биологичен вид трябва да бъдат гъвкави и да са готови да посрещнат бъдещите заплахи", категоричен е той.

 

Учени "направиха" и присадиха хранопровод на плъхове

Тъканно инженерство бе ползвано за конструиране на хранопровод, който заедно със стволови клетки на костния мозък бе успешно присаден ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално