Иновативна терапия овладява цитокиновата буря при COVID-19

11411
Иновативна терапия овладява цитокиновата буря при COVID-19
Снимка: Getty Images/Guliver

Израелската експериментална терапия EXO-CD24 е поредна надежда за лечение на COVID и намаляване на смъртността от тежките случаи. Научната разработка е приложена на малък брой хора, но според прессъобщенията от клинични изпитвания във фаза 1 и 2 предпазва от фатален изход. При това терапията се прилага 5 дни по веднъж на ден чрез вдишване за по няколко минути, предава 24 часа.

Директната доставка в белите дробове ще помогне за предотвратяване на цитокинова буря - свръхреакцията на имунната система, бореща се с новия коронавирус, очакват създателите. “Бащата” на препарата проф. Надир Арбер е гастроентеролог и директор на Интегрирания център за превенция на рака, който от 25 г. работи по темата за лечение на онкозаболявания. Заедно с изследователя Ширан Шапира той използва “модул” от тези усилия за контрол на имунните реакции чрез естествен белтък в организма.

Израел разработва обещаващ лек срещу коронавирус

90% от пациентите, лекувани с новото израелско лекарство EХ-CD24, биват изписвани за 5 дни. Около 93% от пациентите с тежък коронавирус...

В широк смисъл се материализира идеята за прецизираните терапии. Препаратът е насочен право в мишената на вируса - белите дробове. Това му дава предимство да се прилага локално, но да действа широко и без странични ефекти, смята проф. Арбер. Екипът използва като носители екзозоми - малки извънклетъчни капсулки (везикули). Те могат да пренесат протеина CD24 - изучаван от десетилетия от учените от раковия център - в белите дробове. Смята се, че той има ключова роля в много от онкологичните заболявания. Освен това се намесва в контролирането на разрастването на имунните Т-клетки.

CD24 се намира на повърхността на клетките и има доказана роля в регулирането на имунната система. В случая целта е да попречи на свръхреакцията на организма, да укроти неоправданата сила, с която клетките се нахвърлят на непознатия враг. След първото изпитване върху 30 души в Тел Авив експерименталната терапия получава разрешение за клинично проучване върху 90 души в Гърция със съспонсорство на фармацевтична компания. Резултатите не са публикувани, новините се позовават на прессъобщение. Според него “резултатите са обещаващи”.

Проф. Арбер е цитиран от много медии да твърди, че лекарството ще е евтино, ще се произвежда бързо и за кратко време може да задоволи нуждите на света. Експертите обаче напомнят, че EXO-CD24 е само една от над 420 разработки на лекарства срещу COVID към момента и не е минало през трета фаза на изпитване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com