Изгарянето на нефт и газ ще затрудни разследването на убийства

10502
Изгарянето на нефт и газ ще затрудни разследването на убийства
Снимка: БГНЕС

Изгарянето на нефт и газ не само променя климата – в близко бъдеще то ще усложни разследването на престъпления.

Колкото повече в атмосферата на планетата се натрупват изкопаеми въглероди, толкова по-сложно ще бъде за учени и криминалисти да прилагат радиовъглероден анализ – стандартен метод за определяне на възрастта на биологичните образци.

България иска реалистични "тавани" за вредните емисии

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева участва в работата на Съвета на министрите по околна среда в Люксембург. Основ...

Статия по темата е представена в списание PNAS, пише изданието Gizmodo.

Надеждността на метода се основава на това, че космическото лъчение преобразува азот-14 във въглерод-14 с постоянна скорост. Растенията поглъщат малко количество от този изотоп, след което той попада в хранителната верига.

Въглерод-14 представлява радиоактивен изотоп – с времето той се разпада, оставяйки след себе си стабилни въглеродни атоми. Съотношението на стабилни и радиоактивни атоми в образците от тъкани позволява на учените да определят тяхната възраст.

Но изкопаемите видове гориво, които хората вадят от недрата на Земята и изгарят, са толкова древни, че в тях вече не е останал въглерод-14. Всяка година емисиите от изгарянето на нефт и газ правят атмосферата "по-древна", а заедно с нея – и тъканите на организмите.

Светът постигна съгласие за намаляване на вредните емисии

Близо 190 страни, преговарящи за постигане на глобално споразумение през 2015 г. за ограничаване на климатичните промени, постигнаха дн...

Моделирайки съдържанието на въглерод-14 в атмосферата на ХХI век, физикът Хийтър Гревън (Heather Graven) е изяснила, че в случай на рязко съкращаване на употребата на нефт и газ към 2020 година нивото на този изотоп ще се върне към прединдустриалния показател (XVIII век). Сега концентрацията на С-14 е по-висока, отколкото преди промишлената революция – поради многобройните изпитания на ядрено оръжие през 50-80-те години на ХХ век.

Но ако продължаваме да изгаряме нефт и газ на сегашното ниво до средата на века, то съдържанието на С-14 ще спадне едва ли не до нивото от началото на новата ера. В резултат към 2100 година учените няма да могат да различават току-що пресъхнало растение от древногръцки папирус.

Експертите по съдебна медицина няма да могат да изясняват на колко години са откритите от тях кости в гората – на 30 или на 300. И накрая, ще стане по-сложно да се доказва вината на бракониерите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно